Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PSP][MySQL] Podział długiego tekstu na strony i spis treści
ITI
post 28.01.2008, 14:52:16
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam problem. W bazie danych mam zapisane np. w polu TRESC baaaaardzo długi tekst (jakis artykul czy np. ksiazka) i potrzebowałbym go wyciągnąć z bazy i jednoczesnie podzielic na strony wg znacznikow w tekscie np. <------ KONIEC STRONY ------>.
Czyli tekst z bazy danych:

Strona 1
<------ KONIEC STRONY ------>
Strona 2
<------ KONIEC STRONY ------>

Chcialbym aby potem to bylo widoczne tak, ze na stronie 1 jest tylko tekst "strona1", na stronie 2 tekst "strona 2" itd...
Ale jest jeszcze jedno, dobrze byloby gdyby za kazdym przejsciem na odpowiednia strone nie pobierala sie cala tresc artykulu (lub ksiazki) z bazy danych, bo szkoda niepotrzebnie meczyc serwer biggrin.gif

Czy w ogole da sie cos takiego zrobic?? czy szkoda zawracac sobie tym glowe?

Do tego jeszcze by mi sie przydalo zrobic spis tresci, ale z tym to sobie poradze, bo moge zrobic jakis statyczny, ktory by mial odnosniki do odpowiednich podstron.

A moze ktos jeszcze ma inny pomysl na rozwiazanie tego problemu??
Kolega kiedys poradzil mi, aby sprobowac osobne strony dodawac do bazy jako osobne wpisy i wtedy np. wpis glowny traktowany bylby jak kategoria w ktorej znajdowalby sie spis tresci, a do niej dopisywaloby sie poszczegolne wpisy, ktore traktowane bylyby jako osobne strony.

Ten post edytował ITI 28.01.2008, 14:52:45
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:50