![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam sobie dwie klasy: userData - zawiera dane uzytkownika, oraz userBase - wszelkie operacje na bazie danych zwiazane z uzytkownikiem. I mam pytanie: co powinna zwracać funkcja klasy userBase, pobierania uzytkownika z bazy?
![]() Mam taki kod:
No i jak widać przy pobieraniu z bazy przy każdego rodzaju zasobie muszę tworzyć w funkcji nowy obiekt (obiekty) i zapisywać do nich informacje z bazy. Sposób z przekazywaniem tablicy wydaje się być dużo prostszy i mniejszy objętościowo dlatego pytam jak wy to robicie i jakie są tego zalety/wady. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Zdecydowanie obiekt. Jest to logiczne, że klasa zarządzająca tymi obiektami wypełnia je w jakiś sposób i zwraca ich kolekcję. Po co Ci tablica z danymi? W każdym poleceniu i tak musiałbyś przepisywać tablice na obiekt, więc tak, jak jest teraz - jest dobrze. Jedynie metoda userBase::getUsers() powinna zostać rozbita na dwie metody.
1. userBase::loadUsers() - Odpowiada za pobranie danych z bazy i umieszczenie obiektów w kolekcji 2. userBase::getUsers() - zwraca jedynie utworzoną kolekcję, a w przypadku jej braku wywołuje userBase::loadUsers() Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2. userBase::getUsers() - zwraca jedynie utworzoną kolekcję, a w przypadku jej braku wywołuje userBase::loadUsers() Nie za bardzo rozumiem - getUsers uruchamia loadUsers a gdy ta nie zwroci nic to znow ja wywoluje?? Nie kumam Przez to co powiedziałeś, zrozumiałem ze ma to wygladac mniej wiecej tak:
Dobrze mysle?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Tak, właśnie coś takiego
![]() Pozdrawiam -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 02:43 |