![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem zrobić margines do textu który wyświetlam.
Gdy robie cały parafrag:
I zakładając że text jest natyle długi że musi się zawijać - w tym przypadku jest ok, cały text ma margines. ale gdy zamieniam 'p' na 'span' :
Tutaj niestety jest lipa. Przy pierwszej linijce jest ok, margines działa. Ale przy następnej, gdzie text musi się zawijać - marginesu nie ma. Nie moge użyć <p> ponieważ on zawsze robi odstępy jednej linii pomiędzy liniami textu, <span> natomiast tego nie robi, no ale nie działa skolei margines na cały text. A potrzebuje wyświetlać linie textu bez żadnej przerwy czy odstępu. Jak mógłbym to rozwiązać? Ten post edytował nospor 25.01.2008, 16:28:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Jak mógłbym to rozwiązać? na początek pytaj we właściwych działach. z php to nie ma żadnego związku. przenosze.ps: span chyba nie obsluguje marginow, ale moge sie mylic. css to nie moja mocna strona -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 5 Dołączył: 15.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, czy to rozwiąże twój problem, ale bardziej poprawnie byłoby tak:
Kod <p style="margin-left: 2cm;" class="jakastam" >
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nospor - sory, zapomnialem zmienic.
charlie - to moja pomyłka przy kopiowaniu kodu. u siebie mam tak jak ty podałeś. Tak czy siak, nie działa :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 5 Dołączył: 15.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<span> to element liniowy a <p> - dlatego w przypadku <p> margines działa wszędzie. Jeśli przeszkadza się linijka odstępu pomiędzy dwoma <p>tekst</p><p>inny tekst</p> to nadaj im w css (będzie wygodniej) margin-top: 0; lub zrób to dla właściwej klasy "jakastam".
Inny pomysł: używaj jednego <p> dla całego tekstu, a ew. odstępy między liniami wykonuj za pomocą <br>. |
|
|
![]()
|
|
ok dzieki super, powinno pomóc, na szybko wywalilem drugie </p> i wydaje sie byc ok. ale potem jeszcze przetestuje
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 202 Pomógł: 3 Dołączył: 6.01.2008 Skąd: Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak działa to ok
![]() ![]() <p style ="white-space: normal;>blabla bla</p> //nie bedzie interpretował spacji i wszystko będzie normal ![]() <p style ="white-space: pre;>blabla bla</p> //interpetuje spacje ale nie zawinie wiersza dopoki nie pojawi się <br /> <p style ="white-space: no-wrap;>blabla bla</p> //ukrywa spacje ale nie zawija chyba, ze dasz <br /> nie pamiętam tylko czy to jest no-wrap, czy nowrap ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 05:44 |