![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam takie zadanie do wykonania: "Korzystając z dowolnej metody cache'owania pobierz i wyświetl stronę onet.pl." Mniej więcej wiem o co chodzi, czym jest cache'owanie stron WWW itp, ale nie wiem czy i jak można to zrobić w PHP. Prosze o pomoc. Dzięki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 813 Pomógł: 34 Dołączył: 18.03.2007 Skąd: o stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
A nie wystarczy zwykłe file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual tudzież po prostu file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A nie wystarczy zwykłe file_get_contents tudzież po prostu file? moze byc poblokowane allow_url_fopenCzy nie uzyc curl" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że istotniejszą częścią, niż metoda pobierania strony, tego zadania jest cacheowanie.
Algorytm tego rozwiązania wygląda tak: 1. Sprawdzamy czy istneje wcześniej wykonany cache. Jęsli nie idź do punktu 3. 2. Pobieramy nagłowek Expires onetu. Jeśli Expires jest większy od daty stworzenia cache wyświetlamy zawartość cache i kończymy działanie skryptu. 3. Pobieramy całą stronę onet.pl (CURL) 4. Zapisujemy ją do cache. 5. Wyświetlamy stronę użytkownikowi. Do pobierania nagłówków jak i całej strony polecam CURLa. Przez zapisanie czegoś do cache rozumiem zrucenie całego kodu HTML do pliku tekstowego. musisz się zainteresować: filemtime" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - do sprawdzania daty wykonania cache fpassthru" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - do wyświetlania cache file_put_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - dla zapisywania cache (lub fwrite" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual jeśli kręci cie archeologia) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie za pomoc. Coś wykombinuje
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 06:55 |