Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> HTML 5, opublikowano roboczą specyfikację języka HTML 5
batman
post 24.01.2008, 09:54:06
Post #1

Grupa: Moderatorzy

W3C opublikowała roboczą specyfikację języka HTML 5. Dostępna jest ona pod adresem http://www.w3.org/TR/2008/WD-html5-20080122/. Nie przyglądałem się dokładnie, ale od razu w oczy rzucają się nowe elementy, których jest sporo.

--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
Go to the top of the page
+Quote Post
grzesiek_g
post 24.01.2008, 10:38:49
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

I wreszcie będzie można tworzyć bardziej semantyczne strony, bo dojdzie nam np coś takiego jak <menu> (chyba, że nazwę przekręciłem).

P.S. To "wreszcie" prawdę mówiąc szybko nie nastąpi...

--------------------
Warsztat: Ubuntu 12.10, PHPStorm
http://vertoo.pl
+Quote Post
Sedziwoj
post 24.01.2008, 15:05:50
Post #3

-----

Ja powiem że to cofanie się.

A swoją drogą to info o tym HTML5 już było.

--------------------
Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami.
+Quote Post
mike
post 24.01.2008, 15:07:15
Post #4

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(Sedziwoj @ 24.01.2008, 15:05:50 ) *
Siła Twoich argumentów jest porażająca tongue.gif
+Quote Post
grzesiek_g
post 24.01.2008, 15:25:31
Post #5

-----

Cytat(Sedziwoj @ 24.01.2008, 15:05:50 ) *

Nie rozumię? Czy nie lepiej gdy screenreader dobrze wie, że to menu a to stopka, gdy roboty wyszukiwarek nie bładzą po stronie? A próba rozwiązania problemów z multimediami na stronie?

--------------------
+Quote Post
Jabol
post 24.01.2008, 16:06:48
Post #6

-----

To rzeczywiście cofanie się. Na początku było np. scroll (czy jak to tam się nazywało), a potem to wycofali, i było moda, żeby wszystko robić za pomocą span i div. A teraz co, znów będzie element na każde zastosowanie. To takie koło.
+Quote Post
grzesiek_g
post 24.01.2008, 16:23:48
Post #7

-----

W Wordzie jak piszesz dokument nie robisz tego według jakiegoś schematu? Strona tytułowa, spis treści, kolejne rozdziały z nagłówkami, bibliografia...

Moda na pisanie wszystkiego na span i div nie jest prawidłowa. Gdzieś w sieci widziałem test, ile znasz znaczników html, wiele osób znało tylko parę. Według mnie takie opinie wydają osoby, którym dobrze z tak mało precyzyjnym językiem opisu strony jakim jest (X)HTML, bo jak przyjdzie nowe będą musiały się czegoś uczyć.

--------------------
+Quote Post
Kreton
post 25.01.2008, 18:47:54
Post #8

-----

Nie ma mowy o żadnym cofaniu się.
Słowem wstępu, nie można porównywać XHTMLa do HTML5 z prostego powodu. XHTML to miala być migracja w strone języka XML, przy okazji z tendencją do separacji struktury od wyglądu. XHTML nie wnosi żadnych nowych znaczników, nigdzie nie zmienia semantyki. Dlatego próba skonfrontowania HTML5 i XHTML jest co najmniej bez sensu.

HTML5 za to wprowadza nową semantykę. Osobiście jest jak najbardziej za, jeżeli chodzi o dodanie nowych znaczników. Teraz mimo naprawdę dobrego semantycznego kodu, wyszukiwarka nie wie, co jest menu, co jest paskiem bocznym, banerem itd. Tutaj sytuacja bardzo sie klaruje. Wyszukiwarka wie w które miejsce trafić.

Skonfrontować można XHTML2 z HTML5, ten pierwszy zdaje się być znacznie bardziej rozbudowanym i bardziej utopijnym. smile.gif

Ten post edytował Kreton 25.01.2008, 18:51:01
+Quote Post
punkomuzykant
post 25.01.2008, 21:33:47
Post #9

-----

Ja tylko powiem tyle że mam szczerą nadzieję że poprawne osadzenie pliku swf nie będzie już graniczyło z cudem i nie będzie wymagało skryptów. Niech coś wreszcie z tym zrobią bo to żenada - pliki flashowe powinny być tak samo łatwe w osadzeniu jak zwykły jpg a nie tu embed tam object a potem walidator krzyczy error sciana.gif
+Quote Post
mike
post 25.01.2008, 22:24:41
Post #10

-----

Cytat(punkomuzykant @ 25.01.2008, 21:33:47 ) *
Ja tylko powiem tyle że mam szczerą nadzieję że poprawne osadzenie pliku swf nie będzie już graniczyło z cudem i nie będzie wymagało skryptów. Niech coś wreszcie z tym zrobią bo to żenada - pliki flashowe powinny być tak samo łatwe w osadzeniu jak zwykły jpg a nie tu embed tam object a potem walidator krzyczy error sciana.gif
Jakich skryptów?! Jakie embeded?!
Żenadą jest twoje niedoczytanie i w konsekwencji tego głoszenie jakichś mitów.
Flash Satay: Embedding Flash While Supporting Standards
+Quote Post
batman
post 26.01.2008, 07:38:05
Post #11

@mike
Wszystko ładnie, piękinie, ale w IE pojawi się ramka i trzeba do tego co podałeś w linku napisać javascript, który ominie tę niedogodność.

Mnie najbardziej martwi w HTML 5 to, że będzie obsługiwany jedynie przez FF i Operę oraz IE 14. Niedługo pisanie kodu HTML będzie równie "przyjemne" jak programowanie w cobol-u smile.gif.
Z drugiej jednak strony, dodanie nowych znaczników, które w jednoznaczny sposób będą określać, z jakim elementem strony mamy do czynienia, znacznie ułatwi tworzenie stron. Zastanawia mnie jedna rzecz. Czy znacznik header, umieszczony na końcu kodu, będzie wyświetlany rzeczywiście jako nagłówek, a nie jakiś blok na dole strony.

--------------------
+Quote Post
.radex
post 26.01.2008, 08:37:42
Post #12

-----

kiedyś pewnie też tak mówili biggrin.gif

Może ja jestem niedoinformowany czy co, ale czy macie na myśli, że dotychczasowa semantyka (h1-h6,ins,del,blockquote,strong,em,code etc.) nie będzie miała znaczenia?!

--------------------
blog | Tadam — minutnik do Pomodoro na Maka :)
+Quote Post
batman
post 26.01.2008, 08:48:12
Post #13

Dlaczego miałaby nie mieć znaczenia. W HTML 5 nie zastąpiono tych znaczników, tylko uzupełniono je o nowe. Zamiast upychać w kodzie kolejne div-y, będziesz miał teraz możliwość określenia, jaki kod odpowiada za nagłówek, jaki za menu, a jaki za stopkę. Poza tym osadzanie mediów na stronie ma ulec poprawie.

--------------------
+Quote Post
Zbłąkany
post 26.01.2008, 10:54:04
Post #14

Administrator serwera

Grupa: Developerzy

-----

@batman:
A czy to, że w IE (przy osadzaniu plików *.swf) pojawi się ramka, to wina ludzi z W3C ? Nie, to wina programistów Microsoftu, więc proszę bez takich komentarzy smile.gif

--------------------
Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox
Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..."
Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL"
+Quote Post
batman
post 26.01.2008, 10:58:17
Post #15

Cytat
Nie, to wina programistów Microsoftu...

I tu się mylisz. Jakaś firma (nazwy nie pamiętam) wygrała w sądzie sprawę patentową związaną z osadzaniem mediów na stronie. Tak się składa, że metodę tę wykorzystywał MS, więc miał dwa wyjścia. Albo zapłacić grubą kasę, albo zrobić ramkę. Mam nadzieję, że to się zmieni i nie trzeba będzie używać js do ominięcia ramki.

--------------------
+Quote Post
grzesiek_g
post 26.01.2008, 11:40:12
Post #16

-----

Cytat(batman @ 26.01.2008, 10:58:17 ) *
Mam nadzieję, że to się zmieni i nie trzeba będzie używać js do ominięcia ramki.

Nowe znaczniki będą właśnie do tego przeznaczone, ale to wymaga wbudowanej w przeglądarki obsługi multimediów, której na razie nie ma. Od razu ucinam głosy niezorientowanych w temacie - to, że możemy oglądać na stronie multimedia to zasługa dodatku flash.

//edit
A ta firma która ma patent na osadzanie flasha i innych multimediów na stronie to Eolas.

Ten post edytował grzesiek_g 26.01.2008, 11:43:05

--------------------
+Quote Post
Sedziwoj
post 28.01.2008, 12:53:08
Post #17

-----

Co do ułatwień dla wyszukiwarek z nowymi znacznikami. Mamy kochane meta z kluczowymi słowami i opisem, a z tego co mi wiadomo Google je całkowicie ignoruje. Do tego kto z was pisał silnik wyszukiwarki, że tak na to narzekacie. Chyba z waszego punktu widzenia liczy się łatwość tworzenia. Ktoś wspomniał o Word, to niech sobie zajrzy co taki program wysiwyg produkuje kod, to jakby tworzenie stron w edytorze graficzny, ktoś z was tak robi?
A czemu cofanie wstecz? Bo nie daje to nic więcej niż XML, a wprowadza nowe komplikacje. (przejdę teraz na xhtml) Równie dobrze można tworzyć własne znaczniki o takiej nazwie z odpowiednimi stylami i to samo się osiągnie. A wyszukiwarki? Przecież można stworzyć normę która będzie operować na xml, np. dodatkowy atrybut (bo tam przecież nie ma ograniczenia na nie) który określa to samo co te znacznii w html5, w znaczeniu logicznym, czyli jaką mają wagę dla wyszukiwarki, a jak będą prezentowane to grafik sam zadba.
Bo teraz mamy h1 itd. które są brane pod uwagę przez wyszukiwarki, no i tak często się całkowicie przerabia sposób wyświetlania takiego znacznika, bo akurat domyślny nijak nie pasuje.
To jak w programowaniu można mieć tysiące specjalnych funkcji (znaczniki w html) i z nich korzystać, bo łatwiej, albo obiekty (znaczniki xml) gdzie definiujemy co i jak, a potem korzystamy.

Do tego lepiej aby twórcy przeglądarek dążyli do pełnej kompatybilności z tym co jest, niż zaczynali implementować obsługę kolejnych nie skończywszy wcześniejszych. A to nam grozi jak wyjdzie html5, do tego kolejny standard nie służy rynkowi, lepiej mieć jeden bardziej ogólny i dopracowany.

Bo tak na prawdę to div można zmienić aby był wyświetlany jak span i na odwrót.

EDIT: lit.

Ten post edytował Sedziwoj 28.01.2008, 12:53:26

--------------------
Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.07.2025 - 19:56