![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na stronie jest blok odwiezane przez Ajax co jakis tam czas. W ten blok ladowana jest sobie stronka wyswietlajaca obrazek. Obrazki pobierane sa aktualnie losowo z bazy danych.
Jak zrobic aby wyswietlaly sie one wg jakiejs kolejnosci? ![]() Kolejnosc moze byc losowa, ale dopoki nie wyswietli wszystkich z rekordow nie powinien zadnego powtorzyc. Czyli tak jest dobrze: cykl1: obz2, obz3, obz1, cykl2: obz2, obz3, obz1 A mam teraz cos takeigo na przykald: obz2, obz3, obz2, obz1, obz3, obz1 ma ktos jakis pomysl? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zapisywać do tablicy te które już się wyświetliły, i później jeśli taki się znów pojawi to go nie wyświetlać, a pobrać nowy. I jak już tablica będzie miala tyle elementów ile jest tych obrazków, to wtedy ją czyścimy, i od nowa.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak, tylko ze ta strona jest za kazdym razem ladowana od poczatku(AJAX!), wiec jak zapisywac do tablicy zeby mi sie nei kasowala za kazdym razem ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro tak, to albo tablice umieścić w sesji, albo w pliku, albo też do bazy ;-)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 10 Dołączył: 13.02.2007 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat albo też do bazy ;-) Yhy, i dokup 2 dedyki, żeby serwery wytrzymały. Tak na poważnie, zawsze gdy będzie się wyświetlał obrazek, niech zapisuje do sesjii, np coś takiego: $_SESSION['obrazek_X'] = true; poźniej przy wyświetlaniu, już rekurencyjnie:
Mam nadzieję, że to trochę naświetli sprawę, pisałem na szybko, może być błąd. -------------------- Nawet, jeżeli nie jesteś zainteresowany usługami IT ani outsourcingiem, a Twoją pasją jest programowanie - zobacz naszą stronę. Piszemy dużo fajnych use-caseów, jak podchodzimy do tematu programowania dla naszych klientów. A tak na co dzień tworzymy budujemy mvp oraz tworzymy platformę b2b.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@matix twoj pomysły jest delikatnie mowiąc zły,
Bo niby jak? Najpierw pobieram z bazy, potem patrze czu juz byl i jak byl to znowu do bazy? Paranoja jakies. A ty cos mowiles o jakims dedyku do wypowidzi poprzednika.... ![]() A nie lepiej dla bazy od razu powiedziec jakie juz byly? @korki ajax do pobierania obrazkow? Z armatą na mrówke idziesz. Obrazek niech bedzie linkiem do skryptu php, ktory losowo będzie zwracal ci obrazek. oczywiscie w sesji bedzie zapisywal jaki juz byl. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:35 |