![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 2 Dołączył: 1.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pytanie ktora definicja funkcji jest poprawna/lepsza/szybsza. Jezeli pod kazdym wzgledem (oprocz ilosci kodu) jest to to samo napiszcie ktory sposob Wy wolicie.
Pozdrawiam J. Ten post edytował Jawor 23.01.2008, 21:49:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mogę się mylić, ale są one równorzędne. Warunki "równości" i "różności" wymagają od parsera identycznej analizy. A bloki instrukcji w obydwóch przypadkach są już identyczne.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 12 Dołączył: 6.01.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podobnie jak przedmówcy wydaje mi się że są równoważne pod względem wydajnościowym, ale głowy nie dam.
Jeżeli chodzi o preferowany przeze mnie sposób to jest to zdecydowanie rozwiązanie drugie. Dlaczego? Ponieważ kod jest w mniejszej liczbie nawiasów oraz sprawdzanie w ten sposób pewnych warunków koniecznych wydaje mi się po prostu bardziej czytelne. Dzieli to w pewien sposób zadania funkcji na obsługiwane w pierwszej kolejności sytuacje wyjątkowe i sytuację normalną obsługiwaną kiedy żaden wyjątek nie zajdzie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Osobiście preferuję drugi sposob. Kiedy pod if/for/while masz tylko jedną linijkę kodu, nie musisz dawać klamer (dla czytelności tylko tabulator). W kwestii kodu nie ma to znaczenia, choć w drugim jest raczej bardzo mała różnica (taka, że na pewno jej nie zauważysz).
Ten post edytował radex_p 24.01.2008, 15:28:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 2 Dołączył: 1.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok. Dzieki wielkie za wasze opinie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 06:44 |