![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Koduje w PHP 7 lat z bazami MySQL nie miałem problemów. Zaistniała potrzeba wbudowania w kod obsługę MsSQLa, no i są problemy. Moje pytanie to co muszę zrobić by połączyć sie z bazą danych na osobnym hoscie. A mianowicie host z HTTP stoi na linuksie jest skompilowany z obsługą baz MsSQL, nigdy nei miałem z tym serwerem problemów. Drugi host stoi na MS XP Pro ver. 2002 + SP2 i tam jest odpalony MsSQL Server 2000 ver. 120 dni (Planowana zmiana na Expr.) Następnie SQL stoi za firewallem linuksowym port przekierowany na lokalny komputer, połączenie działa. Wykonanie : (zwraca Online)
Następnie połączenie z bazą realizuje w sposób : (zwraca błędy)
Pytanie to czy przy łączeniu sie z bazą wymagane jest podanie "\instance_name" Co muszę jeszcze zrobić by połączyć sie z bazą. Proszę o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co wiem to trzeba podać nazwę instancji. Pokaż, jaki błąd dostajesz, wtedy będzie można coś dokładnie stwierdzić
![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No z tymi błędami to nie za bardzo...
nawet przy włączonym:
Nic mi nie wyświetla tak jest serwer skompilowany... (globalnie). jutro będzie zmiana wersji PHP może coś pomoże... Natomiast dalej proszę o pomoc dodałem instance do połączenia i dalej nic. Witam ponownie ![]() Ja dalej siedzę nad tym połączeniem... Potrafi mi ktoś wytłumaczyć jak skonfigurować FreeTDS by chodziła mi zewnętrzna baza MsSQL ? Stoi sobie serwer na Linuksie zainstalowany jest FreeTDS lecz wywołanie mssql_connect(); nie działa. Czy może być to związane ze nie działa to na standardowym porcie ? chociaż w połączeniu podaje port... Serwer MsSQL działa poprawnie widać go z zewnątrz z innego WinSerwa działa bez problemu. Pomóżcie Proszę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 6.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
miałem niedawno podobny problem. Proponuję sprawdzić ustawienia FreeTDS, które znajdują się w pliku konfiguracyjnym freetds.conf. Nie trzeba podawać nazwy instancji, o ile jest ona określona w tym pliku. Podobnie jest z numerem portu. Jeżeli jest on podany w pliku, nie należy podawać go drugi raz przy połączeniu (w moim przypadku właśnie z tego wynikał problem - mimo, że porty były identyczne). Zamiast numeru IP podaje się nazwę serwera, podaną w freetds.conf. Przykładowo wpis w pliku konfiguracjnym może wyglądać tak: [NazwaSerwera] host = HostLubIp instance = Instancja port = 3598 tds version = 8.0 Wówczas łączymy się z SQL z naszej aplikacji np. w taki sposób: $conn = mssql_connect('NazwaSerwera', 'NazwaUzytkownika', 'HasloUzytkownika'); Pozdrawiam. Ten post edytował miloszm 11.03.2008, 21:09:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:53 |