![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z serwerem Apache ![]() umask (0); mkdir ("$abpath/$newdir", 0755); chmod ("$abpath/$newdir",0777); $file = fopen("$abpath/$newdir/album.txt","w"); chmod ("$abpath/$newdir/album.txt",0777); Problem polega na tym ,że po wywołaniu skryptu otrzymuję błąd: mkdir() [function.mkdir] permission dennied..... i linia mkdir ("$abpath/$newdir", 0755); ![]() Jak mogę sprawdzić lub jak ustawić aby serwer mógł tworzyć ten katalog (tzn aby skrypt mogl go tworzyc na serwerze)....jakies prawa dostępu ale nie mam pojęcia gdzie ![]() Proszę o pomoc...to dla mnie ważne i dość pilne. pozdrawiam i dzięki! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Prawdopodobnie katalog, w którym chcesz utworzyć nowy katalog nie posiada praw do tworzenia w nim innych (dla użytkownika spod którego odpalasz www). Zobacz jaka ścieżke siedzi Ci pod zmienną $abpath (np. /home/edek) a następnie wydaj polecenie w konsoli:
chmod -R 777 /home/edek wpisując tą ścieżkę. Ogólnie 777 to nie do końca dobry pomysł ale dla testów tak uczyń. Przełącznik -R nada prawa rekurencyjnie wszystkim plikom i katalogom wewnątrz /home/edek. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:25 |