![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taki problem : mam skrypt który tworzy m.in nowy katalog na dysku. Oto fragment kodu : umask (0); mkdir ("$abpath/$newdir", 0755); chmod ("$abpath/$newdir",0777); $file = fopen("$abpath/$newdir/album.txt","w"); chmod ("$abpath/$newdir/album.txt",0777); fwrite($file,"$album"); fclose($file); Wszystko działa jak należy, ale w momencie kiedy zgrałem cały skrypt na inny system (konkretnie na maszynę wirtualną) to pojawia mi się permission dennied w linii mkdir ("$abpath/$newdir", 0755);...o co może chodzić?? czytałme różne posty ale nie wiem... Proszę o pomoc, może Wy macie jakieś pomysły jak to rozwiązać?? Dziękuje z góry |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 10 Dołączył: 4.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdz czy serwer ma prawo do zapisywania w katalogu w ktorym wykonujesz skrypt
o ile sie nie myle to prawa r i x ( 5 ) dla grupy others [ czyli z poziomu nadrzednego np. chmod -R 755 katalog/ ] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 20.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdz czy serwer ma prawo do zapisywania w katalogu w ktorym wykonujesz skrypt o ile sie nie myle to prawa r i x ( 5 ) dla grupy others [ czyli z poziomu nadrzednego np. chmod -R 755 katalog/ ] Hmm?...oki ale przejrzałem plik http.conf i nie bardzo wiem gdzie tego szukać i jak to ustawić? ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:33 |