![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem z pdo mianowicie pokazuje mi błąd Call to a member function query() on a non-object in ze nie ma obiektu query .
Ten post edytował dzesi 21.01.2008, 22:36:29 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pokaż cały kod ale zakładam że nie utworzyłeś instancji obiektu mysqli
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No jak nie przecież jest łaczy sie itd tylko wywala nadal blad nie wiem co jest nie tak
Ten post edytował dzesi 22.01.2008, 00:10:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no oto w funkcji polaczenie() ładnie inicjujesz połaczenie z bazą, a rezultat przypisujesz do zmiennej lokalnej która nie jest widoczna w reszcie kodu...
jeżeli chcesz się odwołać do zmiennejj globalnej $połączenie (niewskazane), to musisz dodać linijkę:
ale najlepiej, zebyś tego nie robił w ten sposób... dużo lepiej będzie jak zrobisz:
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
he a dla czego niby przez returm zwracanie , tak jak ja robie jest nie poprawnie ?( dodam ze korzystam z manuala i tam jest tak pokazane)
jak daje return i potem ma byc to wywołane poza klasa czy w klasie $start->$polaczenie=polaczenie(); ? za bardzo nie rozumie dlaczego przypisywać zmienna do funkcji przecież to tak nic nie daje bo nadal dostaje błąd ze nie nie ma obiektu queery ? Prosze o pomoc w tej sprawie ![]() Dedalem global i teraz w tej funkcji pokazuje mi ten sam błąd
Może cos jest z zapytaniem ? , ale nie powinno być żle |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo w funkcji sprawdzanie_user($login) też musisz musisz zarejestrować zmienną globalną... weź w maualu poszukaj sobie i uważnie poczytaj rozdział o zasięgach nazw zmiennych i funkcji...
Wybacz, ale jeśli masz podręcznik w którym uczą, że należy operować na zmiennych globalnych z wnętrza funkcji lub metod obiektów - to weź ten podręcznik pod pachę - wyjdź na trawniczek przed blok / domek i zrób sobie z niego ognisko - wtedy będzie z tego przynajmniej jakiś pożytek... -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Wiesz przestań mi tu p(..
![]() w manualu nic nie jest napisane ze do mysli trzeba dawać globalne zmienne ,I dlaczego mam poprawny kod a on nie działa czy to jakiś bug ?.I zapomniałeś chyba po co jest to forum po to żeby pomagać innym jak maja z czymś problem , a nie najłatwiej opisać to i sie wymądrzać |
|
|
![]()
|
|
Wiesz przestań mi tu p(.. ![]() w manualu nic nie jest napisane ze do mysli trzeba dawać globalne zmienne ,I dlaczego mam poprawny kod a on nie działa czy to jakiś bug ?.I zapomniałeś chyba po co jest to forum po to żeby pomagać innym jak maja z czymś problem , a nie najłatwiej opisać to i sie wymądrzać kolego miły inaczej... to nie MÓJ problem, że używam KIEPSKIEGO podręcznika, tylko TWÓJ... oczywiście, że jednym z celów tego forum jest pomoc innym... no i chyba dostałeś rozwiązanie - właściwe podane na tacy ... ale TY się upierasz, że musi działać tak jak jest w TWOJEJ książce... słuchaj - tego typu pretensje spisz sobie i wyślij do atora tej wybitnej publikacji... a ja się nie wymądrzam - tylko nie bardzo mam ci jak pomóc, skoro nie rozumiesz czym się różni zmienna globalna od lokalnej... nie rozumiesz dlaczego lepiej jest kiedy funkcje i metody nie używają zmiennych globalnych... wybacz, mogę pomóc ci rozwiązać konkretny błąd ale nie licz na wykłady z podstaw programowania. uspokuj się i poszukaj innej książki / manuala - w sieci masz tego mnóstwo... -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
skoro
Cytat Po pierwsze nie zużywam już książek tylko manual i to co znajdę w sieci .Po drugie to nie jestem początkujący , nie wiem na jakiej podstawie to stwierdziłeś . tak doświadczony programista z pewnością bez problemu znajdzie odpowiedź na to dziecinnie proste pytanie w swoim doskonałym manualu. ja dotychczas nie spotkałem takiego manuala w którym nie byłoby omówienia przestrzeni nazw i zasięgów zmiennych - może twój manual wyznacza jakieś nowe trendy i standardy ? Ten post edytował nevt 29.02.2008, 12:53:13 -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 15:33 |