![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
mam pewien problem, mam funkcje w js, która dodaje mi checkboxy do formularza, tylko, że są to po prostu same okienka, a chcialbym, żeby jeszcze coś kolo nich pisało, tylko nie wiem jak coś takiego zrobić: Oto kod funkcji dodającej checkboxy:
co zrobić, żeby koło checkboxa był jakiś napis:, bo tak, to ma coś takiego: [+] [+] a chcialbym mieć coś takiego: [+] tekst 1 [+] tekst 2 Proszę o pomoc. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No dopisz jeszcze tworzenie elementu typu LABEL. Skoro masz juz INPUT to LABEL nie powinien byc problemem
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokombinowałem z tym labelem i wyświetla etykietę, tylko, że jest jeszcze jeden problem.
Wyświetla mi coś takiego: [+] Tekst 1 [+] Tekst 2 Wiem, że jest to związane ze stylami, przynajmniej tak mi sie wydaje, przestawiałem już co nieco, ale dalej nie potrafie rozwiązać tego problemu Oto kod skryptu z labelem
A to arkusz stylów: Proszę o pomoc, chcialbym, żeby wyglądało tak: [+] Tekst 1 [+] Tekst 2 Pomocy ![]() Pozdrawiam Ten post edytował puz219 21.01.2008, 22:26:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
styl bardziej powinien być float:left czy też display:inline
-------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
@sopel
Właśnie potrzebuje to wyświetlić jeden pod drugim, a nie w linii. Jak dam float:left, albo display: inline to wtedy mi wyświetla w jednej linii i jest coś takiego: [+] Tekst 1 [+] Tekst 2 [+] Tekst 3, itd. A mi chodzi o taki efekt: [+] Tekst 1 [+] Tekst 2 [+] Tekst 3 Proszę o pomoc, bo sam już chyba nic nie wykombinuję. Acha i jeszcze coś, sprawdzałem na IE7 i tam jak dodaję checkboxy do formularza to są one domyślnie niezaznaczone, a dałem polecenie: , w FF wszystko działa OK. Co trzeba dopisać/zmienić w skrypcie,żeby w IE też dodawało zaznaczone. Pozdrawiam. Ten post edytował puz219 22.01.2008, 09:20:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 4 Dołączył: 6.05.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakbyś dał dla "tekst 1" "tekst 2" ... float:right ?
Albo checkbox+tekst dać w diva i wtedy znacznik byłby inline? W drastycznych przypadkach generuję tekst np. '<input type="checkbox" name="..... ' i potem wstawiam to do diva poprzez innerHTML (ale najpierw sprawdzam czy da się w lepszy sposóB) Ten post edytował wojckr 22.01.2008, 09:30:46 |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak:
Chciałbym jeszcze dodać do inputa pole id, które będzie liczba począwszy od 1 i zwiększającą się 1 dla każdego kolejnego inputa, tylko nie wiem, jak coś takiego mam zrobić. Co dopisać, żeby id zmieniało się automatycznie o 1, czyli, żeby było cos takiego Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 4 Dołączył: 6.05.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Id nie może być tylko liczbą, więc zamiast id="1" powinno być na przykład id="a1", id="a2" itd. (tzn może zadziałać tylko z liczbami, ale to byłoby niepoprawne).
Może tak (działa, sprawdzałem): CODE <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> <HTML> <HEAD> <TITLE></TITLE> <script language="javascript"> function checks() { var ilosc=100; //ilosc checkboxów var divs=''; //tu będą divy z checkboxami for (n=0; n<ilosc; n++) { value = 'wartosc '+n; nazwisko = 'nazwisko '+n; divs+= '<div><input type="checkbox" name="maker[]" value="' + value + '" checked="checked" id="a' + n + '" /><label for="a'+n+'">' + nazwisko + '</label></div>'; } var kontener = document.getElementById('kontener'); kontener.innerHTML=divs; } </script> </HEAD> <BODY onload="checks()"> <form action="" method="get"> <fieldset id="kontener"> </fieldset> </form> </BODY> </HTML> Nie jest to idealny pomysł, tak jak próbowałeś wcześniej, z przypisywaniem nodów, appendowaniem byłoby znacznie lepiej, ale jesli się nie da.. Zwracaj uwagę na cudzysłowy, bo poprzednio zabrakło przy ...value='+value... | ...value=" '+value... ...(kontener)... | ...('kontener')... Ten post edytował wojckr 22.01.2008, 15:02:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 06:55 |