![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 128 Pomógł: 1 Dołączył: 24.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ogolneplik index.php
i jest ok, wszystko działa jak trzeba, natomiast jeśli np. w pliku ustawienia.php mam:
to już nic poza wczytaniem pliku "startowego" ogolne.php się nie wczytuje[test.php] w pliku ustawienia.php dodam tylko iż strony includowane w index.php są w taki sposób (tutaj wczytuje ustawienia.php): czyli co robie źle że to includowanie nie działa w pliku zincludowanym? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 30 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem co masz dokładnie w stałej IDUS, ale może nie powinno być tak: Ten post edytował grzesiek_g 21.01.2008, 19:27:11 -------------------- Warsztat: Ubuntu 12.10, PHPStorm
http://vertoo.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cytat z MANUALA
Cytat Ponieważ include() i require() są specialnymi konstrukcjami językowymi, muszą być umieszczone w instrukcji grupującej, aby mogły działać w instrukcji warunkowej. czyli nie
tylko
Ten post edytował nevt 21.01.2008, 22:06:03 -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Ponieważ include() i require() są specialnymi konstrukcjami językowymi, muszą być umieszczone w instrukcji grupującej, aby mogły działać w instrukcji warunkowej. Jakieś kolejne bzdurne tlumaczenie manuala na polski. Chyba ze nevt masz jakies praktyczne doswiadczenia potwierdzające ten tekst? ps: zajrzyj do oryginalnej strony nie tlumaczonej -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jakieś kolejne bzdurne tlumaczenie manuala na polski. niestety nie jakieś tam, tylko wprost ze stronki http://pl2.php.net/manual masz rację nospor - nie trzeba klamerek - w oryginale nie ma na ten temat ani słowa... dodatkowo sprawdziłem - z klamerkami czy bez - działa tak samo - jednak człowiek uczy się przez całe życie ![]() -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat niestety nie jakieś tam, tylko wprost ze stronki http://pl2.php.net/manual To ja wiem, dlatego dopisalem bys sprawdzil w oryginale. A pisze "jakieś tam", gdyż niestety poziom polskiego tłumaczenia momentami odbiega od jakiegokolwiek poziomu. Tak jakby bylo tlumaczone po ostro zakrapianej imprezie. Teksty normalnie z kosmosu. To nie pierwsza taka wpadka.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 128 Pomógł: 1 Dołączył: 24.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IDUS:
Niestety po zmianach jakie polecaliście nadal nie działa... przykładowo adres w przeglądarce: Kod panel.php?id1=ustawienia&idu=62b28182b83633063dce8f64ab170426 za jego wczytanie odpowiadają: Kod <a href='panel.php?id1=ustawienia&<?php echo IDUS; ?>'>Ustawienia</a>
i wszystko jest ok w innych przypadkach, jednak nie moge includować nic w pliku ustawienia.php plik "startowy" wczytuje się bez problemu:
jednak jeśli chciałbym coś wczytać innego to już nie daje rady:
link w ustawieniach.php do wczytywania wygląda tak: Kod <a href='panel.php?ust=oe&<?php echo IDUS; ?>'>ogólne</a> albo tak i też jest źle Kod <a href='panel.php?ust=oe&<?php echo IDUS; ?>'>ogólne</a>
Ten post edytował pijanyadmin 22.01.2008, 12:30:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko masz w jednej lokalizacji, czy porozrzucane w różnych katalogach?
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
panel.php i ustawienia.php są w tym samym katalogu, reszta tzn. pliki które mają być wczytywane przez ustawienia.php są w osobnym katalogu
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A skąd pobierasz zmienną idus? O ile to zmienna bo skoro masz echo idus to co ci wyświetla? <a href='panel.php?id1=ustawienia&<?php echo IDUS; ?>'>Ustawienia</a> A nie można tak? <a href='panel.php?id1=ustawienia&<?php echo $_SESSION['idu']; ?>'>Ustawienia</a> Możesz spróbować zrobić to przez switcha, wg mnie będzie to bardziej czytelne. Ten post edytował potreb 22.01.2008, 13:14:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
każda inna forma linku powoduje wylogowanie [zgubienie sesji] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A session_start(); masz dodane na początku pliku index.php
Czytałeś mojego ostatniego posta, skoro używasz IDUS to gdzie masz? define("IDUS", "".$_SESSION['idu'].""); Ten post edytował potreb 22.01.2008, 13:40:32 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
tak mam w index.php
Kod session_start();
define("IDUS", "idu=".$_SESSION['idu']); |
|
|
![]()
|
|
Sesje zapamiętuje, ale ciężko coś zrozumieć z tego kodu i co chcesz osiągnąć przez to?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
napisałem już to wcześniej, chciałbym po zincludowaniu pliku ustawienia.php który jest wczytywany w index.php zrobić tak aby w ustawienia.php było można includować inne pliki tak jak ma to miejsce w index.php
Ten post edytował pijanyadmin 22.01.2008, 14:00:58 |
|
|
![]()
|
|
Sprawdź czy poprawnie przekazujesz zmienne. Np ręcznie wpisując do adresu &ust=ogolne lub inaczej. Możesz też zastosować switch w pliku ustawienia.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
tylko że zabardzo nie wiem jak to mam zrobić:
|
|
|
![]()
|
|
Teraz to sobie wywołasz adres tak:
<a href='index.php?ust=dodaj&<?php echo IDUS; ?>'>Dodaj jakiś rekord</a> -------------------- |
|
|
![]()
|
|
heh bajer polega na tym iż nic się nie zmienilo... jest tak samo jak w przypadku if...
ok, zrobiłem wszystko w osobnym pliku bez sesji i działa bez problemu, ale takie rozwiązanie nie jest mi potrzebne: index.php:
ustawienia.php
i tutaj działa wszytko bez problemu tak jak bym chciał... ale jeśli upchne te pliki w sesji to... :x problem jest prawdopodobnbie z linkiem: Kod <a href='panel.php?ust=dodaj&<?php echo IDUS; ?>'>Dodaj jakiś rekord</a> wtedy zamiast wgrać się w pliku ustawienia.php "dodaj", strona zostaje przekierowana do panel.php i wczytana tamtejsza "startowa" ;/ Ten post edytował pijanyadmin 22.01.2008, 15:35:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 2 Dołączył: 8.11.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź sobie wartości zmiennych przed tymi wszystkimi warunkami:
najszybszy sposób żeby zlokalizować gdzie coś jest nie tak. BTW: a co masz w panel.php? Ten post edytował kresh 22.01.2008, 16:05:12 -------------------- Programuj pod kątem interfejsu, nie implementacji
Gang of Four michalbarys.pl |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 12:39 |