![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2008 Skąd: PL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem z dzialaniem formularza w Smarty. Chcę wyświetlić z bazy danych listę wszystkich producentów, a potem wykozstać ja w formularzu, aby wszystko działało automatycznie. Pliki: producent.php Kod <?php require_once('funkcje_komp.php'); //odwolanie do biblioteki smarty try { $pdo = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=sitarz', 'student', 'student'); $pdo -> setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION); $p = array(); $stmt = $pdo -> query("SELECT * FROM `producent`");// zapytanie do bazy danych while($row = $stmt -> fetch()) { //tutaj mam wlasnie problem $prod = $row['nazwa']; $id = $row['idProducent']; $p[] = array($id => $prod); } $stmt -> closeCursor(); unset($stmt); } catch(PDOException $e) { echo 'Połączenie nie mogło zostać utworzone: ' . $e->getMessage(); } $tpl = new Smarty; $tpl -> template_dir = './templates'; $tpl -> compile_dir = './templates_c'; $tpl -> assign('p', $p); ?> dodaj.php Kod <?php include_once('funkcje_komp.php'); $tpl = new Smarty; $tpl -> template_dir = './templates'; $tpl -> compile_dir = './templates_c'; $tpl -> assign('tytul', 'Panel admina - dodanie towaru'); $tpl -> display('dodaj.tpl'); ?> dodaj.tpl Kod {include_php file="producent.php"} <html> <head> <title>{$tytul}</title> <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css"> </head> <body> <center> <b>Dodaj towar do bazy:</b> <form action="add.php" method="post"> <p>Nazwa: <input type=text name=nazwa value="{$tpl.post.nazwa}" /></p> <p>Kategoria: <input type=text name=kategoria value="{$tpl.post.kategoria}" /> <p>Producent: //[b]tutaj tez jest cos nie tak[/b] <select name="producent"> <option value='null'>-- wybierz --</option> {html_options options=$p} </select></p> <p>Opis: <input type=textarena rows="2" cols="20" name=opis value="{$tpl.post.opis}" /></p> <p>Stan: <input type=text name=stan value="{$tpl.post.stan}" /></p> <p>Cena: <input type=text name=cena value="{$tpl.post.cena}" /></p> <br /><input type=submit value="Zapisz"><input type=reset value="Reset"> </form> </center> </body> </html> Bede wdzieczny za kazda porade Pozdrawiam Ten post edytował leos 22.01.2008, 07:53:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
po pierwsze: uzywaj wlasciwego bbcode. Do kodu php ma byc bbcode PHP
po drugie: http://www.smarty.net/manual/en/language.f...tml.options.php czyli nie: Kod {html_options values=$p.id output=$p.prod} a: Kod {html_options options=$p}
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2008 Skąd: PL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziekuje za zainteresowanie nospor.
Faktycznie tam ma byc to: Kod {html_options options=$p} Zmienilem to, ale nadal kod nie dziala. Myśle wiec ze jest to jakis blad przy wypelnianiu tablicy w pliku producent.php w tym miejscu chyba: Kod while($row = $stmt -> fetch()) { //tutaj mam wlasnie problem $prod = $row['nazwa']; $id = $row['idProducent']; $p[] = array($id => $prod); } |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
faktycznie, tam tez masz blad. powinno byc:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dzieki wielkie, bardzo mi pomogles.
Blad banalny, ale jak siedzi sie nad tym juz 10 godzine to go nie zauwazylem Pozdro |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 06:03 |