![]() |
![]() |
--emes-- |
![]()
|
Goście ![]() |
witam.
mam mały problem, z którego wynika moje pytanie. otóż: mam stronę z wyświetlonymi miniaturkami zdjęć (jeden z albumów galerii) na generowanych "w locie" z bazy przez bibliotekę GD. dodawanie i edycję danego zdjęcia wykonuję w popupie. no więc, gdy chcę dodać zdjęcie, w popupie go wgrywam, przypisuję do albumu, a następnie odświeżam stronę pod spodem za pomocą:
strona się odświeża, nowy obrazek się pojawia - jest ok. teraz edycja - w podobnym popupie zmieniam np nazwę zdjęcia, oraz samo zdjęcie; wykonuję update na obiekcie obrazka oraz odświeżam stronę j/w. strona pod spodem się odświeża, nazwa obrazka się zmienia, suma kontrolna ciała obrazka się zmienia, ale samo zdjęcie już nie. umieściłem na stronie link kliknięcie w niego również nie pomaga. dopiero ręczne odświeżenie (wciśnięcie F5, lub Ctrl + R powoduje wyświetlenie się miniaturki aktualnego zdjęcia). no i tu moje pytanie - dlaczego tak się dzieje? natomiast jeżeli przeglądarka sobie cachuje obrazki (dodanie wyrażeń meta, czy header w celu wyeliminowania cachowania nie skutkuje), to jak z poziomu kodu odświeżyć stronę tak, aby to zdziałało?? dodam jeszcze, że oprócz
próbowałem wszystkich z tych:
te powyżej nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. ktokolwiek ma jakikolwiek pomysł - proszę o sugestię. pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 22:13 |