![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chcialem pozbyc sie index.php z kohany wiec postapilem zgodnie z tutorialem, czyli odpowiednio spreparowany .htaccess Kod # Turn on URL rewriting RewriteEngine On # Put your installation directory here: # If your URL is www.example.com/kohana/, use /kohana/ # If your URL is www.example.com/, use / RewriteBase /kohana/ # Do not enable rewriting for files that exist RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d # Rewrite to index.php/URL RewriteRule ^(.*)$ index.php/$1 [PT,L] Jednak mimo to, adres nie dzialal bez indexa. Probowalem wiec w ustawieniach apache'a. Dodalem linijki: Kod <Directory /> Options FollowSymLinks AllowOverride All </Directory> <Directory /home/*/public_html> Options Indexes FollowSymLinks AllowOverride All Order allow,deny Allow from all </Directory> <IfModule mod_rewrite.c> RewriteEngine On RewriteLog "/var/log/apache2/rewrite.log" RewriteLogLevel 9 </IfModule> Jednak to nic nie dalo. Chcialem wiec przetestowac czy w ogole dziala mod_rewrite zgodnie z tym tutorialem http://www.wallpaperama.com/forums/how-to-...nabled-t40.html Jednak psinco, nie dziala. Dodalem wiec do apache2.conf linie ktorej wczesniej w ogole nie bylo. Kod LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so Restartuje apacza i wyskakuje mi tekst: Kod [warn] module rewrite_module is already loaded, skipping. A linki jakie byly takie sa nadal, bez index.php nic nie dziala. Nie ma strony. Prosze o pomoc. -------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe. Albert Einstein |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Coś za bardzo kombinujesz. Ja mam taki .htaccess:
Kod RewriteEngine on RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule ^(.*)$ index.php/$1 [L] Jeśli to Ci nie zadziała to spróbuj: Kod RewriteEngine on
# / a nie /kohana/ RewriteBase / RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule ^(.*)$ index.php/$1 [L] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niestety jedno ani drugie nie dziala. tak jakby w ogole nie dzialaly pliki .htaccess
![]() /edit/ dodam jeszcze ze w phpinfo w zaladowanych modulach widnieje mod_rewrite. Kiedy dodam do powyzszego .htacces takie cos: Kod <IfModule mod_rewrite.c > ... tutaj wszystko jak bylo... </IfModule> To wyskakuje mi 'Internal Server Error' nawet na adresach ktore sa prawidlowe i wczesniej dzialyl, czyli nawet z index.php. Ehh.. Ten post edytował plurr 21.01.2008, 13:38:26 -------------------- Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe. Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2007 Skąd: Gniew / Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chociaż, że dział jest o Apache, to być może komuś kto szuka przez wyszukiwarkę przyda się instrukcja, w jaki sposób usunąć index.php z adresu korzystając z serwera Lighttpd.
Artykuł zamieściłem na moim blogu, bezpośredni link tutaj: http://www.nowaker.net/devblog/ogolne/ligh...ywanie-indexphp. Ten post edytował Nowaker 5.06.2008, 21:54:30 -------------------- Pozdrawiam, Nowaker
Forum języka rosyjskiego - Moskwa, Sprzedaż linków tekstowych |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:11 |