![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Sytuacja jest następująca. Chciałbym do cms'a dołożyć obsługę języków. /pl -> /index/lang/pl /pl/jakis_alais -> /index/lang/pl/url/jakis_alias /alias -> /index/alias/alias Wydawało mi się, że te proste regułki dadzą sobie radę, ale jednak nie.. Kod AddHandler application/x-httpd-php5 .php RewriteEngine On RewriteRule ^([a-z]{2})$ /index/lang/$1 [R,L] RewriteRule ^([a-z]{2})/(.*) /index/lang/$1/url/$2 [R,L] RewriteRule ^([a-z0-9_]+) /index/alias/$1 [R,L] RewriteRule !\.(js|css|html|htm|gif|jpg|png|ico) /index.php Kraj zawsze będzie oznaczony 2 znakami (pl, en, de, no, ...). Aktualnie FF rzuca błędem Kod Firefox wykrył, że serwer przekierowuje żądanie tego zasobu w sposób uniemożliwiający jego ukończenie. Proszę o pomoc;-) Pozdrawiam, Paweł |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj zainstalować dodatek LiveHTTPHeaders do FF i pooglądać nagłówki - tam powinieneś znaleźć odpowiedź.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Hmm wygląda to trochę tak, że wchodzimy na /pl/aaa i przekierowuje na /index/alias a potem łapie się w RewriteRule ^([a-z0-9_]+) /index/alias/$1 [R,L] i się zapętla :? ma ktoś jakiś pomysł? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuje stworzyć plik lang.php
później zapodaj w tam gdzie chcesz wyświetlać lang zrób includa a nazwy gdzie beda zmieniane po kliknieciu langa wal co do rewrite to Kod RewriteRule ^([a-z]*).html$ /index.php?strona=$1 RewriteRule ^ang/([a-z]*).html$ /index.php?lang=ang&strona=$1 RewriteRule ^de/([a-z]*).html$ /index.php?lang=de&strona=$1 RewriteRule ^ang/ /index.php?lang=ang RewriteRule ^de/ /index.php?lang=de myślę że ci w czymś pomogłem ![]() -------------------- Polecam darmowe ogłoszenia dla rodziców bubusiek.pl
|
|
|
![]()
|
|
gdybym potrzebował index.php?lang=... to bym nie miał żadnego problemu;-)
Widać w złym dziale umieściłem problem (chociaż wg mnie jest on dziecinny:P). Piszę cms'a na zf, mam już sporo zrobione i potrzebuję dodać języki... wyrzucenie rewriteów ( site.com/controller/action/variables ) nie wchodzi w grę;-) Jakieś pomysły? co do Cytat RewriteRule ^ang/ /index.php?lang=ang RewriteRule ^de/ /index.php?lang=de musi być to 2 znakowy kod kraju (nie będę tutaj wstawiał całej listy ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdź to:
Kod RewriteEngine On
RewriteRule ^([a-z]{2})$ /index/lang/$1 [R,L] RewriteRule ^([a-z]{2})/(.*) /index/lang/$1/url/$2 [R,L] RewriteRule ^([a-z0-9]+) /index/alias/$1 [R,L] RewriteCond %{REQUEST_URI}% !(js|css|html|htm|gif|jpg|png|ico) RewriteRule ^/(.*) /index.php/$1 [L] |
|
|
![]()
|
|
Kod RewriteEngine On RewriteRule ^([a-z]{2})(/?)$ /index/lang/$1 [R,L] RewriteRule ^([a-z]{2})/([a-z0-9_]+)(/?)$ /index/lang/$1/url/$2 [R,L] RewriteRule ^([a-z0-9_]{3,})(/?)$ /index/alias/$1 [R,L] RewriteRule !\.(js|css|gif|jpg) index.php To tak jakby ktoś potrzebował;-) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:36 |