![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 12 Dołączył: 20.01.2008 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Stworzyłem ostatnio prostą stronę PHP5, która łączy się z bazą MySQL 5.0. Wszystko działa bardzo dobrze. Index.php to praktycznie same funkcję, które odpowiedzialne są za wyświetlanie podstron, dodawanie fraz istniejącyh stron do bazy - mam zamiar w późniejszej fazie dodać panel administracyjny z obsługą linków na stronie, by sam skrypt za mnie już tworzył poszczególne podstrony. Wrócę teraz do problemu. Mianowicie plik form.php ma odpowiadać za dodanie konkretnych komentarzy do podstron i tematów na nich zawartych - w tej chwili ustawiony na sztywno na temat numer 3. Pytanie brzmi dlaczego dane nie są przekazywane do bazy - siedzę nad tym od kilku dobrych godzin i nie mogę się ruszyć dalej ![]() ![]() Kod <?php $x = $_GET['x']; $link = 'index.php?x='.$x; $title = $_POST['title']; $komentarz = $_POST['komentarz']; $nick = $_POST['nick']; echo $title.' '.$komentarz.' '.$nick; if (isset($title) && isset($comment) && isset($nick)) { //$sql = mysql_pconnect("localhost", "pageuser", ""); //$baza = mysql_select_db("pages", $sql); //if ($title!="" and $comment!="" and $nick!="") { //echo "Dodawanie komentarza. Dzięki :D"; //$q = "SELECT ko.id FROM komentarze ko, kategorie ka"; //$q .= " WHERE ko.title='$setpage[1]' and st.id=ka.ids"; //$wynik = mysql_query($q); //$ileich = mysql_num_rows($wynik); //$idk = $x[strlen($x)-1]; $sql = mysql_pconnect("localhost", "pageuser", ""); $baza = mysql_select_db("pages", $sql); $data_dodania = date("Y-m-d"); $q = "INSERT INTO komentarze (idk, title, comment, nick, date) VALUES (3, '$title', '$komentarz', '$nick', '$data_dodania')"; $wynik = mysql_query($q); //} } //echo "Nie wypełnienie, któregoś z pól uniemożliwia wystawienie komentarza"; //} echo '<form action="'.$link.'" method="post">'; ?> <table border="0" align="center" cellPadding="2" cellSpacing="0" width="430" style="margin-left: 15"> <tr> <td width="430" colspan="2"> Dodaj komentarz </td> </tr> <tr> <td width="130"> Tytuł : </td> <td width="300"> <input type="text" size=20 name="title"> </td> </tr> <tr> <td width="130" valign="top" > Komentarz : </td> <td width="300"> <textarea name="komentarz" rows="3" cols="30" wrap="physical">Tekst</textarea> </td> </tr> <tr> <td width="130"> Nick : </td> <td width="300"> <input type="text" size=10 name="nick"> </td> </tr> <tr> <td width="430" colspan="2" align="right"> <input type="submit" name="dodaj" value=" Dodaj "> </td> </tr> </table> </form> Pozdrawiam Inti PS. Być może istnieje tutaj jakiś głupi błąd, a ja już jestem tak wypalony całością, że nie patrzę na to trzeźwym okiem. Tak dodatkowo łączenie z bazą odbywa się w pliku function.php, który to dodaje w odpowiednim miejscu plik form.php. Ten post edytował Inti 20.01.2008, 15:58:49 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przesylasz dane z formularza metoda POST a pobierasz metoda GET
popraw poczatek i zamiast:
daj:
-------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 12 Dołączył: 20.01.2008 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem w tym, że wstępnie miałem tam wrpowadzone
Kod $title = $_POST[$title]; $komentarz = $_POST[$komentarz]; $nick = $_POST[$nick]; lecz mimo wszystko dany w bazie jak nie było tak i nie ma. Wszystkie inne zapytania w programie działają, więc połączenie z bazą jest :?: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oj sam bezmyslnie skopiowalem
to jest zle, daj tak:
-------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
:]
No przed chwilą tak dałem i sprawdzałem na różne sposoby, nawet odkomentowując cześć z logowaniem do bazy i nic. Zrobię tak poprawię u góry na _POST na forum oraz cudzysłowy, by już o tym błędzie nie pisać. Mimo wszystko dalej nie działa ![]() Ten post edytował Inti 20.01.2008, 15:59:15 |
|
|
![]()
|
|
tutaj tez masz blad:
sprawdzasz czy jest zmienna $comment, a masz zmienna $komentarz, no i skrypt sie nie wykonuje, popraw Ten post edytował my salsa 20.01.2008, 15:59:19 -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmień wszystkie wiersze wykonjące zapytania na:
i pokaż, co się dzieje, najpewniej błąd jest w bazie. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
my salsa dzięki
Rzeczywiście zapomniałem zmienić comment na komentarz Probelm był w tym, że podczas pierwotnego uruchamiania nie działała mi funkcja, a jako że PHPem bawię się od niedawna to myślałem, że była jakaś kolizja nazw - czasem się zdarza. No nic wielkie dzięki za pomoc. Teraz mam problem taki, że wywołuję Form.php w pętli i dodaje mi 3 rekordy zamiast jednego. Ale tym zaraz się zajmę - mam nadzieję, że pójdzie ok. Pozdrawiam Inti - świetne forum ![]() Ten post edytował Inti 20.01.2008, 16:05:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:06 |