![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem taki jak w temacie
mam kod programu oparty na algorytmie Dijkstry oraz na klasach i stosach Kod #include <iostream> using namespace std; const int MAX_N = 100; // maksymalna ilość wierzchołków w grafie const int INF = 2147483647; struct TNode { int node; // numer wierzchołka int weight; // waga krawędzi struct TNode * next; // następny element listy }; main() { int i,j,u,n,m,x,y,z,v0; int d[MAX_N+1],p[MAX_N+1],heap[MAX_N+1],hp[MAX_N+1]; bool QS[MAX_N+1]; struct TNode *L[MAX_N+1],*pw; // Inicjujemy struktury danych for(i = 1; i <= MAX_N; i++) { d[i] = INF; // koszty dojścia p[i] = 0; // poprzednik na ścieżce QS[i] = false; // przynależność do Q (false) lub S (true) L[i] = NULL; // lista sąsiedztwa hp[i] = heap[i] = i; // kopiec } n = 0; // Odczytujemy dane wejściowe cin >> v0; // odczytujemy numer wierzchołka startowego cin >> m; // odczytujemy ilość krawędzi for(i = 1; i <= m; i++) { cin >> x >> y >> z; // odczytujemy krawędź if(x > n) n = x; if(y > n) n = y; pw = new TNode; pw->next = L[x]; pw->node = y; pw->weight = z; L[x] = pw; } cout << endl; int hlen = n; // ilość wierzchołków w kopcu d[v0] = 0; // koszt dojścia dla v0 jest zerowy // Odtwarzamy własność kopca x = heap[1]; heap[1] = heap[v0]; heap[v0] = x; hp[v0] = 1; hp[1] = v0; for(i = 1; i <= n; i++) { u = heap[1]; // Usuwamy korzeń i odtwarzamy własność kopca int parent; heap[1] = heap[hlen]; hlen--; hp[heap[1]] = parent = 1; while(true) { int left = parent + parent; int right = left + 1; if(left > hlen) break; int dmin = d[heap[left]]; int pmin = left; if((right <= hlen) && (dmin > d[heap[right]])) { dmin = d[heap[right]]; pmin = right; } if(d[heap[parent]] <= dmin) break; x = heap[parent]; heap[parent] = heap[pmin]; heap[pmin] = x; hp[heap[parent]] = parent; hp[heap[pmin]] = pmin; parent = pmin; } // znaleziony wierzchołek przenosimy do S QS[u] = true; // Modyfikujemy odpowiednio wszystkich sąsiadów z Q pw = L[u]; while(pw) { if(!QS[pw->node] && (d[pw->node] > d[u] + pw->weight)) { d[pw->node] = d[u] + pw->weight; p[pw->node] = u; // Po zmianie d[v] odtwarzamy własność kopca int child = hp[pw->node]; while(child > 1) { parent = child / 2; if(d[heap[parent]] <= d[heap[child]]) break; x = heap[parent]; heap[parent] = heap[child]; heap[child] = x; hp[heap[parent]] = parent; hp[heap[child]] = child; child = parent; } } pw = pw->next; } } // Gotowe, wyświetlamy wyniki int stos[MAX_N],ws; for(i = 1; i <= n; i++) { cout << i << ": "; ws = 0; j = i; // Wierzchołki z końca ścieżki umieszczamy na stosie while(j) { stos[ws++] = j; j = p[j]; } // Wypisujemy kolejne wierzchołki ze szczytu stosu while(ws) cout << stos[--ws] << " "; // Wypisujemy koszt dojścia cout << "#" << d[i] << endl; } char s[1]; cin.getline(s,1); cin.getline(s,1); } największy problem tkwi w tym(mam nadzieję, że tylko w tym), że nie potrafię zadeklarować odpowiedniej klasy w php: A przede wszystkim z : struct TNode * next; Kod struct TNode { int node; // numer wierzchołka int weight; // waga krawędzi [b]struct TNode * next;[/b] // następny element listy }; będę bardzo wdzięczny gdy ktoś mi w tym pomoże. Moje dalsze rozumowanie nie widzi już innych problemów w konwersji kodu jak tylko odpowiednio zmienić zmienne(oznaczenia). Jeżeli jestem w błędzie to też proszę o pomoc. Ten post edytował gulgul 17.01.2008, 21:14:22 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:41 |