![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam kolejny problem, niejest to trudny ale niepotrafie tego zrobic. Wielu z Was już takie rzeczy stosuje na stronkach i tez bym chciał. Chodzi o to że z bazy danych MySql pobierane są nazwy kategorii np Banany oraz Śliwki. I z tych słów chce zrobić linki w które po kliknięciu wchodziłoby odpowiednio do danej kategorii. Jak by ktoś mógł udostępnić swój pomysł to bardzo byłbym wdzięczny. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 7 Dołączył: 30.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hehe, widzisz, to nie jest takie proste jak by Ci się mogło wydawać.
1. przede wszystkim poczytaj o mod-rewrite. 2. potem musisz zabrać się za napisanie skryptu wyciągającego z bazy danych konkretne rekordy i wyświetlającego je w dogodny sposób. 3. ostatni krok to połączenie dwóch poprzednich. Z tym nie powinieneś mieć najmniejszego problemu ![]() zakłądam, że jakiekolwiek pojęcie o php i MySQL masz ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To to wiem ale mi niewychodzi:/:/
Zrobiłem takie cos ale wyswietla tylko jeden wpis:/
a przeciez niebede za kazdym razem dodawac nowego case. Co mam robic?? Z góry dzięki Ten post edytował gsmphone 18.01.2008, 13:34:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak mi sie wydaje, ze to o czym piszesz jest w ogole podstawa... pobieranie konkretnych danych z mysql.
Poelcam przeczytac jakas ksiazeczke np. "php5 + mysql tworzenie stron www. vademecum profesjonalisty". moje rozwiazanie twojego problemu: pobierasz dane z mysql (kat. banany lub sliwki + id wiersza). Potem for`em wyswietlasz cos takiego
teraz plik.php rozpoczeniesz od pobrania:
no i szukasz danych podobnie jak wyzej tylko dodajesz 'where costam = $id' |
|
|
![]()
|
|
to niejest to co oczekiwałem... jakies inne pomysly?? Chodzi mi o to zeby ten link był w takiej formie www.strona.pl/index.php?cos=post itd...
Ten post edytował gsmphone 18.01.2008, 13:21:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:43 |