![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 1 Dołączył: 7.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Chciałem przeprowadzić walidacje formularza w Symfony. Robie wszystko jak w dokumentacji jednakże po wysłaniu formularza nie dzieje się nic. Tzn mimo złych danych wszystko odbywa się tak jakby dane były poprawne. Moim zdaniem problemem jest mój plik validate/save.yml
Jakby nie reagował na nazwe pola. Może przeszkadzają mu nawiasy kwadratowe? Albo coś robie źle. Dodatkowo dodam że stworzyłem plik plik templates/indexSuccess.php (skopiowany z podrecznika -> wyświetla liste błędów po walidacji). W pliku actions.class.php dodałem:
Jakieś sugestie? Może o czymś zapomniałem? W końcu już późno ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 1 Dołączył: 14.07.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czemu w pliku YML masz "[]"?
Czy możesz powiedzieć jak generujesz pole <input> odpowiadająca za price_list[from][day][]? -------------------- www.symfony.pl - serwis społeczności symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 1 Dołączył: 7.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 1 Dołączył: 14.07.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mój input to po prostu:
Nawiasy są związane ze skryptem JS. Czy to w czymś przeszkadza? Myślałem że w YML wpisuje w fields nazwe która jest w input name. Chodzi o to, że znak ten definiuję tablicę (nawet jeżeli ma tylko 1 pole). W tym wypadku należy w validatorze wskazać numer obiektu. Przy definiowaniu tablic należy w validatorze używać nawiasów klamrowych zamiast kwadratowych. Spróbuj wpisać coś takiego: Kod fields: price_list{from}{day}{0}: sfNumberValidator: min: 1 min_error: Minimalna wartość to 1 max: 31 max_error: Maksymalna wartość to 31 i daj znać czy podziałało ![]() -------------------- www.symfony.pl - serwis społeczności symfony
|
|
|
![]()
|
|
Nic z tego
![]() "(...)invalid file/parameter name" ![]() Co ciekawe jeśli zmienie nazwe pola na price_list{from}{day}: to formularz przechodzi walidacje. Jakieś pomysły? Ten post edytował parzol 17.01.2008, 11:18:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ile dobrze zrozumiałem to za pomocą js chcesz dodawać kolejne pola price_list[from][day]. Jeśli tak to raczej tego w yml nie zapiszesz, rozsądnym rozwiązaniem jest sprawdzanie danych w akcji (validateXXX()) ale możesz też napisać swój walidator.
|
|
|
![]()
|
|
Rozwiązaniem okazało się napisanie własnego validatora.
Dodatkowo: fields: price_list[from][day][]: sfNumberValidator: Zamieniłem na: fields: price_list: sfPriceValidator: I w swoim validatorze sfPriceValidator odpowiednie dane wyciągnąłem ze zmiennej $value. Dziękuje wszystkim za porady i pomoc! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 06:48 |