![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 6 Dołączył: 17.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Na początku zaznaczam że szukałem na forum i nic nie znalazłem więc jeżeli było to proszę o linka Pobieram z bazy danych losowe wpisy takim pytaniem: "SELECT * FROM obrazki ORDER BY RAND() LIMIT 10" Niestety przy 400 wpisach pytanie wykonuje się ok 0.2s Czy jest jakiś szybszy sposób na to? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat RAND() is not meant to be a perfect random generator, but instead is a fast way to generate ad hoc random numbers which is portable between platforms for the same MySQL version. (źródło) więc używanie rand() samo w sobie nie jest efektywne. Nie wiem jaki rodzaj danych masz w tej tabeli ale myślę, że lepszym rozwiązaniem byłoby gdzieś zkacheowanie wszystkich ID do tablicy w pliku PHP i potem z niej na poziomie PHP losować id i dać zapytanie:
Funkcje losującą identyfikatory ze skeszowanej tablicy PHP można łatwo napisać za pomocą funkcji int rand ( [int $min, int $max] ) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 6 Dołączył: 17.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam mniej więcej taką tabelę
Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić inaczej? Cytat Nie wiem jaki rodzaj danych masz w tej tabeli ale myślę, że lepszym rozwiązaniem byłoby gdzieś zkacheowanie wszystkich ID Czyli mam wybrać wszystkie identyfikatory obrazków?
I jeszcze jedno pytanie: Czy funkcja array_rand zapewnia to, że wybrane elementy tablicy nie będą się powtarzać? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym to spróbował zrobić na 2 zapytaniach, pierwsze
zakładając, że w zmiennej $count mamy wynik pierwszego zapytania, budujemy w PHP drugie:
dla dużych ilości danych nie widzę wydajniejszej metody... nie wymaga przesyłania dużych ilości danych ani sortowania tablic, nie wymaga zakładania specjalnych indeksów w tabeli z której losujemy... życie byłoby jeszcze prostsze, gdyby klauzula LIMIT w MySQL dopuszczała jako parametr coś innego niż stałą liczbową, wtedy można by to zrobić w jednym zapytaniu. pozdrawiam. Ten post edytował nevt 16.01.2008, 21:37:54 -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
nevt: Tylko, że ja wyciągam z bazy ponad 10 wpisów a to pytanie: "SELECT * FROM `obrazki` LIMIT $random, 1;" przy 4000 wpisach wykonywało się prawie tyle samo co wyciągnięcie 10 wpisów z pomocą RAND()
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli mam wybrać wszystkie identyfikatory obrazków?
tak i zapisz je w jakiejś tablicy. Jeśli dane w tabeli się często nie zmieniają warto by było taką tablicę gdzieś w pliku PHP po prostu zapisać I jeszcze jedno pytanie: Czy funkcja array_rand zapewnia to, że wybrane elementy tablicy nie będą się powtarzać? W zasadzie to nie zapewnia, ale zawsze możesz sprawdzać, czy dana wartość jest w tablicy (in_array), jest to trochę dłuższe... Ewentualnie jeśli liczba tych wylosowanych obrazków nie jest krytycznie ważna to możesz posłużyć się statystyką. Czyli w zależności od liczby rekordów losujesz na przykład 12 i robisz zapytanie:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:22 |