![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 18.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pytanko jaki warunek trzeba postawić gdy uploadujemy zdjęcie i ma ono rodzielczość większą od 640x480 naprzykład 1024x768 to ma je automatycznie zmniejszać do 640x480 i dopiero uploadować. Muszę napewno użyć warunku if ale co mam wpisać dalej |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, czy się nie mylę, jak coś, chłopaki mnie poprawią, ale żeby zmniejszać, korzystasz z biblioteki gd2. A ta siedzi na serwerze, więc chyba konieczne jest najpierw umieszczenie pliku fizycznie na serwerze.
-------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 18.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no dobra jak juz musi byc fizycznie na serwerze to co dalej mam z nim robić jak już go mam załóżmy w katalogu /przedobrobka
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 16.08.2006 Skąd: szy-ły Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
robisz cos w stylu
gdzie $filename to twoj plik, a w zmiennych $width_orig i $height_orig zapisuja ci się wymiary tego pliku, następnie ustawiasz
gdzie zamiast 200 dajesz własne rozmiary, tu możesz poleciec z ifami zeby sprawdzic czy wymiary nie sa za duże, jak są ok to robisz to co chciałeś robic, a jak są za duże to możesz zrobić w locie nowy obrazek na podstawie tego załadowanego, ale podając mu maxymalne wymiary na jakie się zgadzasz. poczytaj o imagecreatefromjpeg" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual oraz o imagecopyresampled" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual powinno wystarczyć. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 09:25 |