![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak obiecałem, umieszczam malutki skrypcik do sprawdzania, które komputery w sieci lokalnej są włączone (wymaga on statycznie przypisanych adresów IP do każdego kompa, można go oczywiście przerobić aby skanował całą klasę w poszukiwaniu kompów, ale robiłem go na własne potrzeby i zależało mi na czasie skanowania
![]()
Ikonki (compon.gif i compoff.gif) można zrobić samemu, a bardzo leniwi mogą sobie pobrać te, które ja użyłem. Skrypcik można używać i zmieniać do woli, jedyne o co proszę to o link do skryptu w przypadku użycia go ![]() <b>[update]</b> Uwaga, skrypt przystosowany jest do sprawdzania komputerów w sieci lokalnej! Jeżeli ktoś chce sprawdzać zewnętrzne hosty, musi zwiększyć czas oczekiwania na odpowiedź (-w 10 - w przypadku pinga windowsowego; -max_rtt_timeout 10 - w przypadku nmapa), co niestety wydłuży czas sprawdzania hostów. Czas ten podany jest w milisekundach, myślę, że w przypadku zewnetrznych hostów trzeba by ustawić go na co najmniej 200 ms. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podmienione fragmenty kodu z dodaną kolumną na nr GG.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 11.10.2003 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzisiaj to sprawdze
![]() -------------------- ؤئغفشت ةشىعشمش ﻻثيئهثسئ صهثمنه
(..) miłość i nienawiść to dzieci |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działa jak należy
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A moze jeszcze moglbym prosic przyklad - jak IP i inne dane (gg,email itp) pobierac z bazy danych.
A nazwy hostow pobierac z pobranego z bazy IP Z gory dzieki |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzysz sobie tabelę, umieszczasz w niej wszystkie dane a póżniej:
mysql_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i pętelka while" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
Tabela w MySQLu: Kod +-----+---------------+---------+ | ID | NumerIP | nrGG | +-----+---------------+---------+ | 1 | 192.168.0.1 | 1247858 | . . . . . . . . . . . . | 255 | 192.168.0.255 | 2562562 | +-----+---------------+---------+ Kod bazy i uaktualnienia skryptu pisany na poczekaniu, może być mało wydajny przy dużej ilości compów, ale działa... -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
Bakus: dzięki
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki.
Tylko nie bardzo wiem w ktorym miejscu to wrzucic - i ktora czesc kodu usunac. |
|
|
![]()
|
|
Po prostu stare zmienne zastępujesz nowymi ($ipsArray, $tblBegin, $tblRow, $tblEnd) i jeszcze całą pętlę foreach zastępujesz nową.. that's all
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja zastosowałem [manual:fc0867e26e]while[/manual:fc0867e26e], bo do tego [manual:fc0867e26e]foreach[/manual:fc0867e26e] się nie za bardzo nadaje...
Było by to podwójne przepisywanie tablicy... -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
Argh sorki.. pomyliły mi się posty, mój poprzedni post dotyczył wprowadzenia zmian tych z drugiego mojego postu, a nie Bakusia. Aby wprowadzić zmiany Bakusia, zastąp tylko tablice $ipsArray zaproponowanym przez niego kodem
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 13 Dołączył: 26.06.2003 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam pytanie dlaczego u mnie na kompie wyskakuje błąd:
Cytat Notice: Undefined variable: allowArray in c:apachehtdocsskrypcik.php on line 30
Notice: Undefined variable: rows in c:apachehtdocsskrypcik.php on line 91 linia 30 to: [php:1:7cad617ecb]if( is_array( $allowArray ) ) [/php:1:7cad617ecb] a linia 91 to: [php:1:7cad617ecb] $rows .= $row; [/php:1:7cad617ecb] -------------------- This is only game
|
|
|
![]()
|
|
To nie błąd tylko notatka
![]() ![]() Zamiast:
to:
A przed foreachem zrób tak:
I powinno być ok ![]() |
|
|
![]()
|
|
Posty nie związane bezpośrednio z tematem zostały wydzielone tu.
|
|
|
![]()
|
|
Uwaga. Dodałem do skryptu możliwość wyświetlania przydzielonych przez program shaperd widełek downloadu i uploadu dla każdego zdefiniowanego hostu.
Jeżeli ktoś uważa, że mu się przyda, niech pisze (oczywiście najpierw trzeba mieć postawionego i uruchomionego shaperd'a ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 4 Dołączył: 21.02.2004 Skąd: z domu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak zrobic tak ze jak klikne na obrazek komputera jak komp jest online to mi sie otwiera przekladowo file://xxx/, a jak komp jest offline to nie ma nic (nie ma zadnego linku)...chodzi mi o ten skrypt ktory BzikOs napisal jak to w nim dodac...bo ja sie troche zamotalem... :wink:
Pozdrawiam -------------------- pomoglem wcisnij przycisk "pomogl" - dzieki...
|
|
|
![]()
|
|
Cytat a jak zrobic tak ze jak klikne na obrazek komputera jak komp jest online to mi sie otwiera przekladowo file://xxx/, a jak komp jest offline to nie ma nic (nie ma zadnego linku)...
Czy ten link jest dla każdego hostu taki sam, czy są różne dla różnych hostów? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 4 Dołączył: 21.02.2004 Skąd: z domu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sa rozne...jak np. host jest xxx to file://xxx/ jak ppp to file://ppp/ i tak analogicznie...
____ BzikOS napisz jak to bedzie jak mozesz, bylbym ci wdzieczny...Pozdro... -------------------- pomoglem wcisnij przycisk "pomogl" - dzieki...
|
|
|
![]()
|
|
Ok, a więc zamień:
That's all. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fajna sprawa z tym shaperd'edem.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 17:37 |