|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jak to zrobić? W tej chwili pracuję nad domenami typu xxx.domena.pl, gdzie xxx to nazwa użytkownika i to przekierowuje na profil użytkownika, a przeszukanie całej listy użytkowników i strtolower() to nie jest dobry pomysł, więc potrzebuję rozwiązania czysto sql-owego.
Pozdrawiam. -------------------- |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
...WHERE LOWER()..
...ILIKE... Chociaż mi się wydaje, że lepiej jest zrobić to w php, bo baza zrobi to wolniej. Ten post edytował czachor 15.01.2008, 17:26:22 -------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
5-Reasons-why-you-should-NEVER-fix-a-computer-for-free |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
ale ja nie chce zrobić strtolower() na tekst. Albo ty źle zrozumiałeś mnie, albo ja nie wiem jak użyć tych przykładów
-------------------- |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Hm, no ale musisz wykonać przeszukiwanie case-insensitive, więc albo w php albo w bazie musisz użyć funkcji zmieniającej wielkość liter... W bazie danych robisz "WHERE LOWER(pole) = LOWER('użytkownik')", ale uważam, że lepiej użyć strtolower() - IMO szybciej, chociaż przyznaję, że nie testowałem.
A może faktycznie ja Cię nie rozumiem -------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%)
|
Albo za pomocą LIKE... lub
Kod mysql> select * from test_case where binary name = 'Kamil';
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
ale masz rozróżnianie liter w userach i mozna mieć 2 takie same nicki rożniące się tylko wielkością? To raczej błąd.
U mnie user jest unikalny, obojętnie jaka wielkośc liter i tym samym mysql bezproblemowo sobie szuka usera zwykłym where, żadna różnica czy wpisze NICK czy nick. (też nie wiem czy cie dobrze zrozumiałem bo u mnie takie rozwiązanie jak twoje działa bez żadnych problemów). -------------------- |
|
|
|
|
|
|
|
Albo za pomocą LIKE... LIKE jednak nie jest dobrym pomysłem - do szukania konkretnego rekordu stworzono WHERE, które jest szybsze. -------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 01:48 |