![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Piszę swój system logowania/rejestracji, jak na razie wszystko działa, ale natrafiłem na problem, i za bardzo nie wiem jak go rozwiązać. Mianowicie mam kod php w którym wysyłam dane do bazy danych i to wygląda tak:
myk jest z funkcją PASSWORD(), otóż wiem że ona liczy hash z podanego hasła. Po przeprowadzonej rejestracji w bazie jest nazwa usera i jego hasło, co wygląda tak: Kod <BR>+----------+-----------------------------------------------+<BR><BR>| username | password |<BR><BR>+----------+-----------------------------------------------+<BR><BR>| username | *84aac12f54ab666ecfc2a83c676908c8bbc381b1 |<BR><BR>+----------+-----------------------------------------------+<BR><BR> zhashowany tekst odpowiada hasłu '12345678' problem w tym że hash uzyskany przy pomocy kalklulatora znalezionego na necie i funkcji sha1() z php są takie same, ale NIE takie same jak ten w zapisany w bazie danych. Moje pytanie jest takie: Jakie jest mechanizm hashowania przez mysql'a ? (znając ten mechanizm bede wiedział jak to zrobić w kodzie) Pozdrawiam ps Mam pewnien pomysł jak to zmotać. Po wpisaniu prawidłowego hasła podczas rejestr cji zostanie ono zhashowane przez sha1, i w postaci hasha zostanie wysłane do bazy. Wszystko bez użycia funkcji PASSWORD ). Na razie tego nie stosują, gdyż chcę się dowiedzieć co funkcja PASSWORD() robi z hasłem . |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co sobie utrudniać? Daj md5($pass1), zapisz do bazy, potem przy logowaniu też koduj md5 i już.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 6 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dokładnie najlepiej w md5
a przy wyciąganiu:
I po kłopocie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:16 |