![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Kupiłem książkę praktyczny kurs PHP5 wydawnictwa helieton bo chce się nauczyć PHP. W pierwszym rozdziale opisany jest sposób instalacji pache2 i PHP5. Ten etam przeszedłem pomyślnie, jednak nie coś nie gra, przy próbie testowania aplikacji. Tzn. po uruchomieniu serwera, wchodzę na strone http://localhost/index.php (index.php utworzyłem wcześniej z wpisem <?php echo "TEST PHP. " ?> ) Wedłu książki, powinien pojawić się komunikat " TEST PHP ". Zamiast tego w przeglądarce wyskakuje kod który wpisałem w tym pliku czyli <?php echo "TEST PHP. " ?> Może mi ktoś pomóc ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 2 Dołączył: 31.01.2007 Skąd: PL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jakie masz rozszerzenie pliku, .php
sprawdź jeszcze czy dobrze ustawiłes interpreter php -------------------- ..:: wiNNing is NOT everything. . . aTTitude IS ::..
MAGma.photoGallery |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozszeżenie pliku to .php
Jak mogę sprawdzić "interpreter php" ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 2 Dołączył: 31.01.2007 Skąd: PL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na początku instalujesz apache, i do niego "dołączasz" interpreter php. dołączanie interpretera wymaga kilku zmian w plikach .ini, niestety nie pamietam juz jak to lecialo
![]() -------------------- ..:: wiNNing is NOT everything. . . aTTitude IS ::..
MAGma.photoGallery |
|
|
![]()
|
|
Chyba wiem o co chodzi.
W ksiażce jest napisane tak: "Należy również skopiować plik konfiguracyjny PHP - php.inidist - pod nazwą php.ini do lokalizacji znajdującej się w zmiennej środowiskowej PATH, najlepiej do katalogu systemowego Windows" Skopiowałem ten plik i wrzóciłem go do katalogu windowsa pod nazwą php.ini...ale nie czaje o co chodzi z tą zmienną środowiskową PATH... |
|
|
![]()
|
|
interpreter php instalujesz do katalogu gdzie masz zainstalowanego apacha
spróbuj poszukac w google, na pewno bedziesz miał lepiej wyjaśnione -------------------- ..:: wiNNing is NOT everything. . . aTTitude IS ::..
MAGma.photoGallery |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
ale to by przecież wywaliło błąd przeciez, jeżeli pokazuje całą składnie <?php echo "TEST PHP. "; ?> to nic po prostu nie czyta tutaj tego <?php ?> dlatego posprawdzaj zainstalowanie tego interpretera przede wszystkim, pozniej sie martw o kod
-------------------- ..:: wiNNing is NOT everything. . . aTTitude IS ::..
MAGma.photoGallery |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zreztą przy kodach w jednej linii średnik nie jest wymagany.
-------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
ale zawsze dobry nawyk, jeżeli zaczyna z php to lepiej niech stawia na koncu lini gdzie można ten średnik
![]() -------------------- ..:: wiNNing is NOT everything. . . aTTitude IS ::..
MAGma.photoGallery |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wszyskim za pomoc
![]() Udało mi się w końcu uporać z problemem. Wszysko działa poprawnie. Okazało się, że źle podałem ścieszkę dostępu, w pliku do interpretatora. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 17:01 |