![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 14 Dołączył: 13.01.2008 Skąd: Birmingham Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ; )
Ostatnio pisząc - dla frajdy - jeden skrypt, zauważyłem, że wykładam się na jednej rzeczy. Mam sobie plik 'bzi.php', w którym znajduje się zmienna 'a' o wartości 'b'. Następnie, includuję sobie ten plik (bzi.php) w pliku index.php i pod tym, pragnę wyświetlić wartość zmiennej 'a'. Zamieszczam zbliżony kod, gdyby ktoś nie zrozumiał mego bełkotu ; ) Plik bzi.php Kod <?php $a = "b"; ?> Plik index.php Kod <?php include 'bzi.php'; echo $a; ?> Po włączeniu pliku index.php wyświetla mi się pusta strona, a chciałbym aby wyświetliło się moje 'b'. Niby banał, no ale cóż... Nie umię wymyślić już niczego. Pozdrawiam ; ) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz mieć gdzieś błąd bo mi się wyświetla dobrze.
daj na samym początku
a może plik masz w innym katalogu ? -------------------- I need TP for my bunghole!!!
Mój nowy przyjaciel - tytanowa płytka na stałe ------------------------------------------------------ AEGEE, kwiaciarnia rzeszów , notariusz rzeszów, zakład krawiecki rzeszów, paweł jakubowicz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziwne, bo powinno wyświetlać. Spróbuj dać do bzi.php:
-------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie używaj global jak ci kolega mówi.
Dziwne a w bzi.php ci wyświetla zmienna ? EDIT: "Nie działa" to bardzo szerokie pojęcie... Ten post edytował cornholio666 13.01.2008, 21:23:01 -------------------- I need TP for my bunghole!!!
Mój nowy przyjaciel - tytanowa płytka na stałe ------------------------------------------------------ AEGEE, kwiaciarnia rzeszów , notariusz rzeszów, zakład krawiecki rzeszów, paweł jakubowicz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 14 Dołączył: 13.01.2008 Skąd: Birmingham Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK, ten przykład działa.. Teraz może trochę z skryptu który mi już nie działa :/
Plik index.php Kod <? session_start(); define('AXIU_CMS',true); require 'includes/config.php'; echo $config_mysql_host; ?> Plik includes/config.php: Kod <? $config_mysql_host = 'localhost'; $config_mysql_port = '3306'; $config_mysql_user = 'root'; $config_mysql_pass = 'jakies_haslo'; $config_mysql_baza = 'baza1'; $config_mysql_prefix = 'axexis_'; ?> po wywołaniu pliku 'index.php': Notice: Undefined variable: config_mysql_host in D:\ftp\axiucms\index.php -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak wrzucisz config.php do głównego katalogu i zmienisz w skrypcie na include 'config.php' ?
-------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
U mnie działa. Moj kod:
biz.php
cos.php:
Sprawdz jeszcze ścieżkę. I zamiast
daj
-------------------- I need TP for my bunghole!!!
|
|
![]()
|
|
ap: Mam w kazdym pliku "<?php", wczoraj na poczekaniu pisałem post i dlatego dałem '<?', btw. nadal mi 'nie działa':
Plik index.php Kod <?php session_start(); define('AXIU_CMS',true); require 'config.php'; echo $config_mysql_host; ?> Plik config.php Kod $config_mysql_host = 'localhost'; $config_mysql_port = '3306'; $config_mysql_user = 'root'; $config_mysql_pass = 'jakieshaslo'; $config_mysql_baza = 'baza1'; $config_mysql_prefix = 'axexis_'; Co nadal daje wynik: Notice: Undefined variable: config_mysql_host in D:\ftp\axiucms\index.php on line 6 btw, jaką macie wersje PHP? Ten post edytował Axexis 14.01.2008, 13:32:01 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:29 |