![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam formularz i w tym formularzu mam listę rozwijaną (<select>) i teraz do tej listy wczytują mi sie rekordy z pola języki w bazie danych mysql. Tylko, że jeśli w bazie nie ma potrzebnego języka trzeba go tam dodać, więc obok listy rozwijanej zrobiłem link <DODAJ NOWY JĘZYK>. Po kliknięciu w link otwiera mi sie okienko pop-up, w którym jest formularz do dodania języka do bazy. I teraz czy da się zrobić tak, żeby po dodaniu języka odświeżyło mi automatycznie listę na stronie. Wydaje mi się, że już gdzieś coś takiego widziałem i żeby coś takiego zrobić potrzebna będzie java (javascript ![]() Prosiłbym o pomoc lub jakieś wskazówki jak rozwiązać taki problem, będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam. Ten post edytował puz219 14.01.2008, 13:09:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozesz pobrać selecta jako element i dac mu option poprzez appendChild
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokombinowałem trochę i wymyśliłem pewien sposób na odświeżenie tej listy rozwijanej, a mianowicie, że tą listę wezmę w diva i pod spodem dam przycisk, po kliknieciu na który będzie mi sie odświeżała zawartość diva.
Więc poszperałem trochu w internecie i okazało sie, żeby osiągnąć taki efekt muszę skorzystać z AJAX-a, więc google -> kurs ajax -> i... katastrofa, zanim cokolwiek z tego zrozumiem, to miną ze 3 miesiące. Więc zwracam się z prośbą do was, bardzo proszę o kawałek kodu jak odświeżyć zawartość diva, tylko to niestety musi być gotowe rozwiązanie, gdyż nawet jeśli mi dacie jakąś wskazówkę, to nawet sie w tym nie połapię, na chwilę obecną, to nawet javascriptu nie znam za dobrze, a właściwie w ogóle, a ajax to już dla mnie kosmos. Bardzo proszę o pomoc, gdyż jest mi to bardzo potrzebne. Z góry dzięki. Pozdrawiam Ten post edytował puz219 14.01.2008, 13:25:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do katalogu gdzie masz stronkę dajesz 2 pliki js:
1. advajax.js -sciagnij z http://advajax.anakin.us 2. funkcjeaa.js - o następującej zawartości
Uwaga: ABCD.php w powyższym pliku zamień na stronę php, która po uruchomieniu wyświetla to co chcesz mieć w drugim divie. W sekcji <head> </head> swojej strony dodaj: Gdzieś na twojej stronie: Select ('sel') to Twój pierwszy select. Po przyciśnięciu Przycisku, uruchomiona zostanie funkcja aktualizujSelecta(); która wpisze do diva('zmieniany') to co zwróci ABCD.php (jak pisałem wyżej ABCD.php zamień na swoja stronę). Uwagi do ABCD.php: Strona przyjmuje przez $_GET parametr 'param'. Wartość ta jest wartością wybranego tagu option z pierwszego selecta. (tak możesz przekazać do ABCD.php parametr jaki chcesz) PS. Funkcja ajaxa w tej wersji jaka napisałem nie obsługuje błędów, ponawiania połączenia, akcji na rozpoczęcie (initialization) i na zakończenie(finalization) itp. PS.2. Zamiast tworzyć plik funkcjeaa.js można zamiennie wpisać jego zawartość w pliku Twojej strony. Jeśli chodzi o to umieszczanie to odsyłam do googla. PS.3. Mam nadzieję, że nie piszę za późno;) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 20.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, problem podobny wiec prosze o pomoc w tym temacie. Mam diva o id="odswiezaj_mnie" a w nim tabele z danymi pobieranymi z bazy Mysql. Chcialbym aby div w ktorym znajduje sie ta tabela odswiezal sie automatycznie np co 5 sekund, czyli w momencie kiedy dodam do tabeli jakis rekord aby ta zmiana odswiezyla sie na stronie. Odrzucam mozliwosc odswiezania calej strony, odswiezana ma byc tylko zawartosc diva. Prosze o pomoc i z gory dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 08:25 |