![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 20.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie do szerokiej społeczności, mianowicie jak organizujecie swoje hasła ? Gdzie je przechowujecie ? Stosujecie generalnie jedno hasło do różnych serwisów ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 5 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Tak. Ja wszędzie stsosuje haslo "kalafior", tak żeby nie zapomnieć.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja staram się pamiętać hasła, do np. konta bankowego mam oddzielnego, do serwisow którym moge ufać (np. poczta) mam jedno i to samo, a do reszty wymyślam ale takie abym pamiętał
![]() Czasami zapisuje sobie na kartce gdzieś i trzymam w szafce ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 8 Dołączył: 2.04.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja uzywam darmowego program do zapisywania haseł, oczywisice do banku pamietam w glowie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
polecam http://www.cert.pl/PDF/dobre_haslo.pdf
poza tym wiele cielawych informacji mozna uzyskac tutaj ![]() Ten post edytował bogdan89 13.01.2008, 15:34:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 20.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja ostatnio głęboko się nad tym zastanowiłem. Obecnie robię tak : Hasła trzymam i generuję KeePass'em, dla każdego serwisu inne hasło. Zaszyfrowany plik trzymam na pen-drive'ie oraz Gmail, gdy będę gdzieś na zewnątrz. W domowym zaciuszu korzystam z operowego zapamiętywania haseł.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Ja organizuję hasła (które pamietam) w grupy (poziomy) i przy danym serwisie/ zapisuję jedynie poziom hasła.
np. forum.php :poziom 3 konto bankowe: poziom 4 poczta na spam: poziom 1 itd. Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
ja tam robie md5( md5(domeny) + sół ) i tym sposobem muszę zapamiętać tylko sol
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja tam robie md5( md5(domeny) + sół ) i tym sposobem muszę zapamiętać tylko sol ![]() Dobre! Ja na to nie wpadłem ![]() Moich haseł raczej nigdzie nie zapisuję (tylko do paru ftp-ów, gdzieś mam skrzętnie schowane na dysku ![]() Wszystkie moje hasła bazują na kilku wyrazach (3 lub 4), do których doklejam na końcu konkretne cyferki w jakimś ustalonym porządku (dotyczy to haseł do niektórych for i maila). Do banku i allegro mam unikalne hasła, które wykorzystuję tylko tam ![]() -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam podobnie jak Cysiaczek, też stosuje różne poziomy haseł. Ogólnie to mam 16 znakowe hasło, które znam na pamięć i je rozbijam na kilka poszczególnych w zależności gdzie się loguje i to tyle
![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@hwao A jak zmieni się domena?
![]() Ja na każdym serwisie, tzn na każdym typie seriwsu inne, na poczcie inne, na forach inne, na grach inne. Robie to tak, że zmieniam poczatek hasła , a końcówka ta sama typu kkll234opZAQ12@! pol11j4u7ZAQ12@! itd... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Mam nadzieje, że znacie zasady zakładania haseł - jeśli nie, to mała pomoc - jakie hasło mają:
looser - Barbara (bo skąd ktoś ma wiedzieć, że tak ma na imię jego żona) lamer - 53Gdk^2l!0dj(KH^$ (zmieniane 3x w tygodniu) hacker - Barbara (jak będą chcieli się włamać, to i tak się włamią) Dałem tu, bo jest tematycznie związane z topikiem ![]() Pozdrawiam -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Złe podejście
![]() Co nie zmienia faktu że też używam Barbaropodobnych ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
M0j3 B4rdz0 Tajn3 Hasl0 J3st Trudn3 D0 Zl4m4ni4
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Ja zarządzam moimi hasłami w taki sposób: nie dzielę się tą informacją z innymi. Używam silnych haseł, które nie zawierają słów słownikowych ani powtarzających się ciągów. Czasem zdarzy mi się zapomnieć o tej regule, jednak nie ma to większego wpływu na bezpieczeństwo, ponieważ są to konta tymczasowe lub o zerowym ryzyku ujawnienia prywatnych danych.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mnie najbardziej denerwóją takie strony jak np. developerworks na ibm.com albo cacert.org (shit, chyba zapomniałem to hasło), które mają własne reguły zakładania haseł i nie pasują one do moich wypracowanych metodyk hasłowych (którymi nie będe się dzielił
![]() @mike: używasz gdzieś hasła "m!k3"? Ten post edytował Jabol 14.01.2008, 11:54:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
polecam http://www.cert.pl/PDF/dobre_haslo.pdf poza tym wiele cielawych informacji mozna uzyskac tutaj ![]() Dobre jedynie w teorii, bo nikt nie zapamięta hasła typu, s3$@123eds Zgadzam się z jednym w przedmówców, - osobne (najtrudniejsze) hasło na na konto bankowe - osobne hasło dla zaufanych witryn - osobne (najprostrze) hasło dla pozostałych, mało znaczących witryn w sumie trzeba zapamiętać 3 hasła, |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 21:39 |