![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Panowie mam problem, logowanie mam, ale chciałbym zrobić sesje aby jak ktoś się zaloguje na konto, można było wyciągnąć jego inne dane z tabeli. Jeżeli coś źle napisałem to proszę powiedzieć spróbuje wytłumaczyć o co mi chodzi. Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc Ten post edytował JaRoPHP 14.01.2008, 17:34:30
Powód edycji: Dodanie tagu do tamatu.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 6 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poprostu ustalasz sesje np :
Na początku każdego dokumentu wpisujesz :
Następnie: Jak ktoś sie zaloguje:
Jeżeli chcesz ustalić dostep do strony tylk odla zalogowanych :
Sesje traktuj jak zmienne ![]() Np:
I później na stronie możesz uzywać
Sesje traktuj jak zmienne tylko jak raz je przypiszesz to są ważne aż do zamknięcia przeglądarki lub ich "utracenia" Możesz je cochwile nadpisywać ale nie musisz deklarować 2 razy tej samej zmiennej. No i Twoje pytanie : po ustaleniu $_SESSION['login'] - login zalogowanego w stronie tylko dajesz kod :
Ten post edytował RubiX 12.01.2008, 21:01:49 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początku dokumentu(i we wszystkich w których odwołujesz się do sesji):
Potem przypisujesz dane do sesji
-------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
RubiX dziekuje, ale jeszcze mam pytanie jak zrobić zeby skrypt lokalizował że ktoś sie zalogował i teraz nie wiem czy po id czy po loginie że to on i żeby wyciągnąć z bazy na temat jego jakieś inne dane.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 6 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No więc tak : jak zrobić zeby skrypt lokalizował że ktoś sie zalogował - nie wiem o co Ci w tym chodzi
![]() A 2: teraz nie wiem czy po id czy po loginie że to on i żeby wyciągnąć z bazy na temat jego jakieś inne dane. Czy po id czy po loginie to jest obojętne ja proponuje po loginie będzie to wygodniejsze A zeby wyciągnąć dane na jego temat musisz wykonoać polecenie SELECT z bazy sql z tabeli uzytkownicy (czy jak ją tam nazwałeś) np:
Poprostu tak jak wyciągasz dane podczas logowania i sprawdzasz gdzie login = post login i haslo = post haslo tak tutaj robisz to samo ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Chodzi o to że ktoś sie zalogował i teraz chce z bazy uzytkownicy tabeli jakieś tam wyciągnąc jakieś informacje o nim.
|
|
|
![]()
|
|
No to już napisałem wklej to:
Tylko w $dane['wartosc'] zamiast wartosc wpisuj takie pola jakie masz w Twojej tabeli -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Rubix wielkie dzięki! Bardzo mi pomogłeś wszystko śmiga! Jeszcze raz wielkie dzięki!
Witam Mam jeszcze pytanie w sprawie sesji chce zrobić żeby w bazie było pole id_zaloguj żeby skrypt mógł sprawdzać czy ktoś zalogowany a jak nie zalogowany to wywala błąd ze nie zalogowany. Pozdrawiam i licze na pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Hmm ciężka sprawa.
Najlepiej jest zrobić nową tabele np:
I teraz podczas każdego (prawidłowego) logowania zapisujesz do tabeli zalogowani nowy wiersz z id, login zalogowanego, aktualny czas (00-00-0000 00:00:00 [dzien-miesiac-rok godzina:minuta:sekundy]) Przykład :
No i później musisz (najlepiej w nowym pliku i później includować ten plik do każdej strony) wstawić kod który ustawia nowy czas jeżeli użytkownik jest nadal zalogowany, kasuje wpisy po jakimś czasie i na wszelki wypadek jak wpis wcześniej nie został dodany - dodaje: np:
Możesz też to skrócić :
Nie sprawdzałem tego, pisałem z głowy ale mam nadzieje że działa ![]() Ten post edytował RubiX 14.01.2008, 19:03:05 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ewentualnie można użyć ajaxa i zdarzenia onUnload do wylogowywania i wywalania danych z bazy.
-------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2006 Skąd: Częśtochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chciałem tylko powiedzieć, że mi tez bardzo pomógł ten skrypt. Wielkie dzięki ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:15 |