![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 5 Dołączył: 3.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrobiłem sobie skrypcik, który wyciąga z pliku tekstowego dane (za pomocą FGETCSV) i każdą kolejną linię nazywa inną zmienną, ale ponieważ liczba linii jest różna, to i liczba zmiennych też jest zmienna... by ułatwić sobie sprawę ze zmiennymi dla kolejnej linii nazywają się kolejno:
"$linia01","$zmienna01","$costam01" "$linia02","$zmienna02","$costam02" itd... po zsumowaniu wszystkiego zrobiłem sobie zmienną: $wynik, która mówi ile w sumie wyszło linii (czyli w tym przypadku $wynik=2) chciałbym teraz zapisać te dane do pliku tekstowego, jednak w jaki sposób stworzyć pętlę by cyfry przy nazwach zmiennych $linia $zmienna i $costam się zmieniały ? Ten post edytował simperium 12.01.2008, 16:35:27 -------------------- Kliknij na "POMÓGŁ", by poprawić mi samopoczucie :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Poczytaj o tablicach. Dzięki nim osiągniesz swój cel dużo szybciej i wygodniej.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 5 Dołączył: 3.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dane oczywiście są wpisywane za pomocą $zmienna[0], etc, w końcu FGETCSV jest to wczytywane, ale nie w tym istota, moje pytanie przecież tyczy się NAZW zmiennych, a nie WARTOŚCi, które reprezentują
(mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem poprzednika?) -------------------- Kliknij na "POMÓGŁ", by poprawić mi samopoczucie :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 44 Dołączył: 23.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dane oczywiście są wpisywane za pomocą $zmienna[0], etc, w końcu FGETCSV jest to wczytywane, ale nie w tym istota, moje pytanie przecież tyczy się NAZW zmiennych, a nie WARTOŚCi, które reprezentują (mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem poprzednika?) Nie łapie... A co ci szkodzi zrobić zamiast $zmienna01, $zmienna[1] ? Wtedy możesz zrobić pętlę:
Jak masz zmienną liczbę elementów to robisz tablicę, a nie niewiadomo ile zmiennych... |
|
|
![]() ![]()
|
|
hmm... no mogę spróbować, ale knif jest taki, że np. w oryginale już na nazwę zmiennej przypada parę innych zmiennych, np:
$nr="numer$dan[0]"; $$nr="$dan[1]"; czyli nazwa zmiennej to $numerXX (XX- to cyfry), podytkowane jest to tym, że nazwy zmiennych powstają w wyniku pętli Ten post edytował simperium 12.01.2008, 17:22:33 -------------------- Kliknij na "POMÓGŁ", by poprawić mi samopoczucie :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:34 |