Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Problem z przeglądarkami internetowymi..., Dlaczego nie tolerować IE ??
bogdan89

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam..

Wpadłem dziś na stronę Nospora, i zauważyłem jedną informacje, która nakłoniła mnie do rozpoczęcia tego tematu...
Powiedzcie mi, dlaczego nie tolerujecie Internet Explorera? Dlaczego piszecie strony tylko pod Opere i Firefoxa?
Przecież chodzi o to, żeby KAŻDY miał dostęp do strony internetowej zrobionej przez Was, a niewiele osób zainstaluje sobie przeglądarke której wymagacie, żeby sobie pooglądać...

Chodzi mi przede wszystkim o to, że np. dla mnie nie ma większej frajdy od napisania strony o skomplikowanej strukturze, która działa jednakowo pod wszystkimi, liczącymi się przeglądarkami, a jednocześnie przechodzi poprawnie walidację...

Internet Explorer to nadal grubo ponad połowa polskiego rynku...
Dlaczego tak krytycznie do niego podchodzicie??
Go to the top of the page
+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(bogdan89 @ 11.01.2008, 15:28:51 ) *
Internet Explorer to nadal grubo ponad połowa polskiego rynku...
Dlaczego tak krytycznie do niego podchodzicie??
Jedzmy gówno. Miliony much nie mogą się mylić.

A deweloperzy nie tolerują go bo ma poważna wady utrudniające im pracę. Wady te nie wynikają z żadnej wyższej konieczności, są po prosu błędami w działaniu. Czemu to się dziwić, że chcemy naprawiać ten świat?

Chodzi mi przede wszystkim o to, że np. dla mnie nie ma większej frajdy od napisania strony o skomplikowanej strukturze, która działa jednakowo pod wszystkimi, liczącymi się przeglądarkami, a jednocześnie przechodzi poprawnie walidację...
Żadna sztuka. A nie miałbyś więcej satysfakcji kiedy robiłbyś to samo dokładnie tak samo ale dwa razy szybciej? Kiedy nie musiałbyś dostosowywać się do błędów programistów IE?
+Quote Post
empathon

-----

Powiedzcie mi, dlaczego nie tolerujecie Internet Explorera? Dlaczego piszecie strony tylko pod Opere i Firefoxa?

A kto Ci takich głupot naopowiadał?
Na własnej stronie można olać znienawidzoną przeglądarkę w komercyjnych projektach stosuje się inne podejście.
+Quote Post
Sedziwoj

-----

Cytat(empathon @ 11.01.2008, 17:02:29 ) *
A kto Ci takich głupot naopowiadał?
Na własnej stronie można olać znienawidzoną przeglądarkę w komercyjnych projektach stosuje się inne podejście.

Bo nasz świat jest normalny, a komercyjny powalony ;]
Ja nie widzę sensu aby używać IE, bo jest wolniejsza, ma mniejsze możliwości (chociażby plugin'y do FF), do tego nie interpretuje niektórych rzeczy. A dla niej jest specjalne skrypty JS które to symulują.

Może lepiej powiedz czemu używacie IE? Bo macie już zainstalowane? A jak masz już samochód, to go nigdy nie wymienisz na nowszy czy lepszy?
+Quote Post
batman

Grupa: Moderatorzy

Bardzo bym chciał pisać tylko pod FF lub Operę. Standardy zachowane, wszystko zachowuje się tak jak ma się zachować, nie ma kombinowania z tzw. CSS hacks. Życie jednak zmusza do pisania na wszystkie przeglądarki.
Nie rozumiem jednak podejścia WY i JA. Wszyscy użytkownicy internetu skorzystaliby na tym, że wszystkie przeglądarki interpretują tak samo jeden kod. Dlatego też nie widzę powodu dlaczego jesteś zdziwiony takim zachowaniem niektórych programistów.
+Quote Post
NuLL

-----

http://irc.php.pl/blog/?id=207/ z tego co wiem kazdy kto sie troche zna na tych sprawach podziela to zdanie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Ten post edytował NuLL 12.01.2008, 06:44:38
+Quote Post
batman

Ale dlaczego twórcom IE, a nie Netszkapy?
Wszyscy marudzą na IE (sam też marudzę), ale nie jestem maniakalnym wrogiem wszystkiego co ma w nazwie skrót MS. Nie wiem, czy był już na forum taki temat, ale ostatnio pojawiła się informacja, że IE8 będzie przechodzić test ACID 2. Lepiej późno niż wcale.
+Quote Post
nospor

Cytat
Ale dlaczego twórcom IE, a nie Netszkapy?
Bo IE jest wymagane przy kazdych projektach i trzeba robic by dzialalo na IE a nie koniecznie na twojej szkapie.

Cytat
że IE8 będzie przechodzić test ACID 2. Lepiej późno niż wcale.
No i niech sobie przechodzi. Ale poki co 80% ludzie uzywa ie6. Co mi po IE8 jak IE7, ktore jest juz od pewnego czasu, uzywa nieliczna garstka.
MS juz sie poprawia, juz IE7 zachowuje sie znosniej, ale wszyscy psioczą na IE bo nadal góruje na rynku IE6, ktore niestety jest dalekie od idealu.
+Quote Post
batman

Skoro ludzie nadal używają IE6, to trzeba tak tworzyć strony, by działały pod tą przeglądarką. Marudzenie, że jest wiele przeglądarek jest tym samym, co marudzenie, że jest wiele samochodów i nie da się wyprodukować uniwersalnej opony.
+Quote Post
Sadu2

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Ja tam wole Mozille Firefox i nigdy sie nie przesiąde na IE.
+Quote Post
grzesiek_g

-----

Sadu2 i takich użytkowników więcej, ale dopóki mamy IE6 na rynku musimy z tym ciężarem żyć i męczyć się. A może taka inicjatywa pozwania zbiorowego Microsoftu za wypuszczenie takiego bubla, który w dodatku jest jedyną przeglądarką instalowaną z systemem Windows, podobno kiedyś to nie podobało się władzom UE (podobnie jak sprawa Windows Media Player). Przykładowo ja tracę na projekcie około 0.3 - 1.5 godziny na poprawki kodu tylko dla IE6, dodajmy do tego konieczność nie korzystania w pełni ze specyfikacji CSS bo IE6 na pewno tego nie osłuży, pomnóżmy x ilość takich projektów w roku i to dla każdego webmastera i wyjdzie nam kwota, na którą Microsoft nas okradł i nadal okrada, dopóki ten bubel będzie na rynku. Nie mówię już o stratach jakie zostały spowodowane przez wirusy które dostały się przez to sitko...

Oczywiście, że każdy może zainstalować sobie np. Operę, ale M$ tak nauczył użytkowników dostarczając "gotową do pracy" przeglądarkę, że skoro widzę stan swojego konta w banku albo profil na fotce to po co kombinować. Gdyby takiej przeglądarki nie dostarczono z systemem przeciętny użytkownik musiałby wybrać i na pewno odsetek korzystających z IE byłby mniejszy, a społeczeństwo bardziej świadome.
+Quote Post
batman

Większej bzdury w życiu nie słyszałem. A jak jest z linuxem. Ściągasz/kupujesz płytę, instalujesz i co? Firefox (tylko). Czasami się trafi Konqueror lub Opera. Podobnie z odtwarzaczem albo Amarok albo coś tam (zapomniałem nazwy). Nie ma co ukrywać, że MS dał ciała przy tworzeniu IE6, ale zwróć uwagę, iż przeglądarka ta jest na rynku około 7 - 8 lat u jakoś żadna inna jej nie pokonała. Mimo, że minęło tyle czasu, nikt nie włożył odrobuny wysiłku, by uświadomić niektórych użytkowników.
+Quote Post
bogdan89

-----

No moim zdaniem zamiast namawiac ludzi do bluzgania na Microsoft, powinno sie proponowac aktualizacje oprogramowania do najnowszych wersji... Osoby korzystające byłyby zadowolone, Microsoft byłby zadowolony... no a webmasterom faktycznie pozostaje chyba czekać na IE8 (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
grzesiek_g

-----

Cytat(batman @ 12.01.2008, 17:51:40 ) *
Większej bzdury w życiu nie słyszałem. A jak jest z linuxem. Ściągasz/kupujesz płytę, instalujesz i co? Firefox (tylko). Czasami się trafi Konqueror lub Opera. Podobnie z odtwarzaczem albo Amarok albo coś tam (zapomniałem nazwy).

Nie wyczułeś ironii? Trudno. Co do linuksa to standardowo mam Firefoksa, który jest o niebo lepszy od IE, jeśli zainstaluję KDE mam jeszcze w standardzie Operę. Ale nikt mi nie każe instalować ani FF ani Konquerora (no chyba, że dystrybucja nie umożliwia wyboru pakietów przy instalacji - tak jak Ubuntu). I zapominasz, że Linux jako taki jest systemem gołym, dopiero dystrybucja zawiera całe oprogramowanie, ale nie masz wymuszonego przez system np Firefoksa - jak to ma miejsce w Windowsie, do prawidłowej pracy systemu potrzebny jest Internet Explorer. Z odtwarzaczami jest podobnie. Linux daje mi wolność, Windows ją ogranicza.

IE6 tak długo trzyma się na rynku właśnie dlatego, że wielu ludzi nie wie, że może zainstalować coś innego, nie wie, że "to coś co używają do pochodzenia po sieci" jest dziurawe jak ser szwajcarski. Przepraszam, ale czy M$ nie ma lepszych programistów niż ktokolwiek na tym forum, czy nie można było wypuścić o wiele wcześniej IE7, teraz mielibyśmy IE8 albo nawet i 9 i wszystkim by się żyło łatwiej.
+Quote Post
Kreton

-----

Gdyby IE7 wyszedł jako krytyczna poprawka byłoby znacznie kepiej. Najlepiej gdyby sama instalowała się automatycznie bez względu na ustawienia w panelu sterowania.

Za późno W3C zabrało się za robotę z programistami IE. Gdyby 8 lat temu Molly Holzschlag staneła na czele, prawdopodobnie ujrzelibyśmy inne oblicze IE6.
Z drugiej storny zobacz, Netscape pracował o ile dobrze pamiętam 4 lata albo i więcej aby przeglądarka spełniała wszystkie standardy. Wypuścili i nawet nie liznęli lizaka o smaku użytkoników. Mimo, że produkt był faktycznie godny uznania, promocja produktu leżała.

Ten post edytował Kreton 13.01.2008, 14:32:34
+Quote Post
hwao

Developer

Czasem bywa że strona wygląda "różnie" pod opera i firefox'em i kto wtedy ma racje?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

W IE denerwuje tylko to że część rzeczy po prostu nie da się zrobić.
+Quote Post
sztosz

-----

Problem z IE jest taki że sporo ludzi mający z komputerem kontakt nie tak "zaawansowany" jak większość z nas, przyzwyczaiło się do tej przeglądarki. Zwyczajnie boją się przesiąść na inną, tak samo jak użytkownicy Windowsa boją się przejść na GNU/Linuxa czy Mac'a, albo użytkownicy GG boją się przejść na jakąś normalną alternatywę.
+Quote Post
Kreton

-----

Zdecydowanie za dużo od nich wymagasz. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Dlatego, że są zieloni nie ma się co spodziewać, że zmienią przeglądarkę. To o czym mówiłem wyżej załatwiło by sprawę. Jeżeli nie to pozostaje nam tylko czekać aż IE 6 umrze śmiercią naturalną.
+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Wiecie dlaczego inne przeglądarki nie są popularne?
Nie nie są w niczym lepsze od IE.

Dla człowieka, który korzysta z Internetu w pracy, czyta pocztę i robi kilka innych rzeczy (tak wykorzystuje Internet większość ludzi) Firefox i Opera nie mają żadnych argumentów.
+Quote Post
sztosz

-----

Cytat(mike @ 13.01.2008, 20:21:46 ) *
Dla człowieka, który korzysta z Internetu w pracy, czyta pocztę i robi kilka innych rzeczy (tak wykorzystuje Internet większość ludzi) Firefox i Opera nie mają żadnych argumentów.

Nie no oczywiście. Idąc tym samym tropem na komputerze do odbierania poczty i przeglądania internetu nie ma racji bytu GNU/Linux. Bo też nie ma argumentów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Albo inaczej: A jakie argumenty ma IE? Moim zdaniem, wybaczcie tą karkołomną słowną ekwilibrystykę, Internet Explorer ma jeszcze więcej żadnych argumentów (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

_____

Ten post edytował sztosz 13.01.2008, 22:24:05
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 18.09.2025 - 08:22