![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem merytoryczny jak rozwiązać listę rankingową.
Lista działa na zasadzie, że każdy kontrahent zbiera punkty w dwóch kategoriach. Chcemy wybrać tych najlepszych, czyli np 5 z jednej i z drugiej kategorii i ich nagrodzić. Dodatkowo dla osób które będą najlepsze na dwóch listach mamy dodatkową nagrodę. Załóżmy że nagrodą jest wycieczka, to dla tych 'zwykłych' mamy po jednym miejscu, a dla tych 'lepszych' mamy miejsca podwójne. Zatem lista wyglądałaby tak: | Miejsca podwójne | 1. xxx 2. yyy 3. zzz |Miejsca pojedyncze | | kat 1 | | kat 2 | 1. zjz 1. alb 2. sjs 2. emo 3. sks 3. kij 4. kgl 4. omg 5. wtf 5. imho (wysyłamy na wycieczkę 13 osób, z czego 3 mogą zabrać kogoś ze sobą) Czyli osoba ma szanse na miejsce podwójne jeśli jest na obu listach kategoriowych (ale słowo;> ). Jeżeli już ktoś trafi na liste miejsc podwójnych, to usuwamy go z listy kategorii 1 i 2, a na jego miejsce wchodzą następni. Myślałem, żeby zrobić to na jednej tabeli (w uproszczeniu): |ID_KONTRAHENTA| PUNKTY_KAT_1 | PUNKTY_KAT_2 | w jednym zapytaniu to chyba nie da rady (przynajmniej ja jestem za słaby w tym temacie ![]() Czyli wybrać tych kontrahentów z kategorii 1 ktorzy maja tez punkty w kategorii 2 (jest bardzo prawdopodobne, że będą mieli w obu). z tych kontrahentów wybieramy 3-ech najlepszych (czli takich, dla których średnia z jednej i drugiej kategorii jest najwyzsza). No i tu pojawia się problem, bo może sie trafić tak, że zabierzemy 3-ech najlepszych z pierwszej kategorii i na ich miejsce musimy wciągnąć trzech nowych, ale może być też tak, że z tej listy zabierzemy tylko jednego. Czyli trzebaby sprawdzić ile osób z której listy zabraliśmy do tej grupy z miejscami podwójnymi, żeby później zbudować zapytanie na kategorie 1 i 2 z odpowiednim limitem. Czy ma może ktoś lepsze pomysły (nie chodzi mi o kod, gotowca) merytoryczne, sposobu rozwiązania problemu, dobrze przemyślane? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc ![]() -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ale kombinujesz. Robienie wszystkiego w mysql nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem.
Pobierz po 10 osob z kazdej kategorii i zapisz sobie do tablicy w php. Nastepnie przelec po tej tablicy i wwal kazdego kto jest w obu tablicach do trzeciej tablicy. Pamietaj o tym by jednoczesnie usunac tego gostka z dwoch pierwszych tablic. Gdy juz wylapiesz "rodzynki" wyswietl po 5 osob z kazdej z pierwszych dwoch tablic a reszte ktora ewentualnie zostala - olej -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomysł.
Czyli zapisując do tablicy (tych wybranych) musiałbym jeszcze zaznaczyć z której listy pochodzą. Zliczyć ile mamy wystąpień pierwszej listy, a ile drugiej, a następnie stworzyć stworzyć 2 proste selekty na te dwie podlisty. Narazie to nejlepszy (jedyny sensowny) sposób rozwiązania. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Czyli zapisując do tablicy (tych wybranych) musiałbym jeszcze zaznaczyć z której listy pochodzą Mowisz o tych co sa na dwoch listach? No to oni pochodzą z obu i nie musisz zaznaczac z ktorej są bo są z obu ![]() Cytat Zliczyć ile mamy wystąpień pierwszej listy, a ile drugiej, a następnie stworzyć stworzyć 2 proste selekty na te dwie podlisty. A tu juz zupelnie nie wiem o czym mowisz. Mowisz o pobraniu tych 10 z kazdej listy? Tu wystarczy jeden select ze skladnią UNION.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wstyd ujma i hańba ;>
Dzięki wielkie! Chciałem zapisywać kogo już mam w tej liscie 3 wybranych, bo jeśli wystąpi taki przypadek: lista 1 lista 2 1. zzz 1. mmm 2. xxx 2. aaa 3. yyy 3. yyy 4. mmm 4. bbb 5. aaa 5. ccc 6. bbb 6. zzz I po wybraniu tych trzech najlepszych z tych dwóch list, wyjdzie, że kwalifikują się tylko mmm, aaa, yyy. To nie mogę po prostu sobie wybrać 5 najlepszych, ani np 5 najlepszych od 2giej pozycji. Bo jak w przykładzie mogą to być osoby z różnych pozycji listy. Na jednej może być najniżej, a na drugiej bardzo wysoko, co w rezultacie da mu miejsce u wybrańców. Ale wystarczy, że zapisze ich id, i potem odrzucę je, generując listy 1 i 2. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ale wystarczy, że zapisze ich id, i potem odrzucę je, generując listy 1 i 2. Obie listy powinny wyglądac tak, ze indexem jest id osoby, a wartoscią nazwa. Odrzucenie rodzynka z dwoch list polegac bedzie na zwyklym unset() na tablicy dla danego indexu. Dzieki id w indexach latwo tez znajdziesz osoby ktory są w obu listach - wystarczy wowczas isset()
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:57 |