![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 9 Dołączył: 13.02.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Prowadzę foto galerię zdjęć i często widzę jak ktoś linkuję zdjęcia na swojej stronie wprost z mojego serwera. Zabiera to transfer. Nie jest to na razie aż tak uciążliwe. Widziałem skrypt oparty na .htaccess, który podmienia zdjęcie na inne. Oto ten kod :
Jednak tutaj podmienia nam na jedno konkretne zdjęcie. Czy można zrobić tak ze będzie się wyświetlał skrypt ze specjalnie spreparowanym zdjęciem ? Tzn ze jak ktoś wyświetli zdjęcie roza.jpg to na środku zdjęcia pojawi mu sie jakiś napis np. adres strony z której to zdjęcie wziął (zależy mi żeby ten napis się wyświetlał tylko podczas hotlinkowania ) -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 10 Dołączył: 6.07.2007 Skąd: opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyświetlaj zdjęcia poprzez plik PHP i jeżeli HTTP_REFERER nie pochodzi z Twojego URLa to przerabiaj zdjęcie przy pomocy GD.
Kiedys coś takiego pisałem dla jakiegoś fotografa i przy hotlinkowaniu wyskakiwał znak "STOP zlodziejom internetowym". Działało to również przy próbie "zapisz element docelowy jako" a 99% userów nie podmieni headerow przy pobieraniu zdjęcia zeby je naprawde ukrasc ;] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 5 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
A jak zabezpieczyc przed nacisnieciem PrintScreen i zapisaniem w Paincie ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak zabezpieczyc przed nacisnieciem PrintScreen i zapisaniem w Paincie ? ![]() Otóż to.. też nad tym myślałem jak to rysunki.. ale chyba się nie da po prostu ![]() -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 813 Pomógł: 34 Dołączył: 18.03.2007 Skąd: o stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otóż to.. też nad tym myślałem jak to rysunki.. ale chyba się nie da po prostu ![]() raczej nie to mu przeszkadza, a: Cytat linkuję zdjęcia na swojej stronie wprost z mojego serwera. Zabiera to transfer.
EDIT przy kropce między nawiasami powinien być blackslash \ ale go forum wcina Ten post edytował b_chmura 10.01.2008, 16:10:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 9 Dołączył: 13.02.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok rozumiem ze przez GD tylko ja chce ze jak bedzie hotlinkowal dane zdjecie to zeby akurat na jego stronie wyswietlalo sie to zdjecie ktore chce, a na dole dajmy na to napisany adres mojej strony na zdjeciu (za pomoca GD).
Wiec rozchodzi sie o to jak pobrac akurat tą nazwe zdjecia do .htaccess ? Zebym mial np: RewriteRule ^(.*?).(jpe?g|gif|bmp|png)$ /skryptgd.php?id=nazwa_hotlinkowanego_zdjecia.jpg [L] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 10 Dołączył: 6.07.2007 Skąd: opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() ![]() Kod RewriteRule ^(.*?).(jpe?g|gif|bmp|png)$ /skryptgd.php?id=$1.$2 [L] poczytaj więcej o mod_rewrite -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 22:18 |