![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam szanowne grono,
mam takie sobie dwa pliki, oto pierwszy:
i drugi (o nazwie strona2.php):
Robię system logowania, i przez sesję zamierzam przekazać informację, czy user się prawidłowo zalogował. Pierwszy plik grzecznie wyświetla dane spod zmiennej $_SESSION, ale informacja zaszyta w tej tablicy nie jest przekazywana do pliku drugiego, a tam też włączam sesji. I moje pytanie jest takie: czy gdzieś popełniam błąd ? czy może to coś innego Pozdrawiam, i z góry dziękuję za podpowiedzi Ten post edytował blackest 9.01.2008, 21:31:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź, czy masz w php.ini włączone "session.use_trans_sid", ew. przekazuj identyfikator sesji w linku (echo LSID;).
-------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
5-Reasons-why-you-should-NEVER-fix-a-computer-for-free |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wartość ta była domyślnie wyłączona (z powodów bezpieczeństwa), więc ją włączyłem
Przy otwieraniu tych stron z LAN'u (na dwóch kompach) po wgraniu się pliku strona2.php, w pasku adresu jest dodatkowo zmienna PHPSESSID, jednkaże wartość tablicy $_SESSION dalej nie jest przekazywana. Czy jest jakiś inny sposób na przekazanie informacji ? (potrzebne przy logowaniu) Ten post edytował blackest 9.01.2008, 20:21:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a która to wersja PHP
![]() -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
poprawiłem na coś takiego:
i dalej w pod plikiem strona2.php nie widze "Hello world" fukcja phpinfo() pokazuje iż mój zainstalowany PHP jest w wersji 5.2.4 Taaaaaa, ![]() działa, i już tłumacze jak to zrobiłem: zajrzałem jeszcze raz do pliku php.ini, i tam jest dyrektywa Kod session.save_path /katalog/temp/php/session zajrzałem pod ten katalog, ale katalog php nie istniał, w między czasie chyba tu z forum był link do manuala do session_start, a niego przeszedłem do maunala o sesjach, i tam było napisane że katalogi w tej dyrektywie session.save_path muszą istnieć, więc jest utworzyłem, a przekazywanie paramteru przez $_SESSION od razu zaczęło działać Ale tak czy siak dzięki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pouczające... warto zmienić temat na "nie działa sesja - rozwiązane" dla łatwiejszego wyszukiwania...
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
BTW: nie $LSID ale LSID - to jest stała.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:13 |