![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 4 Dołączył: 7.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam zdefiniowane w .htaccess takie przekierowanie:
RewriteRule ^strona/(.+) pages.php?p=$1 [nc] i teraz musiałbym posługiwać się takimi linkami: strona/1 ale chciałbym to zmienić na coś takiego: strona/przykladowa_strona I teraz moje pytanie - jak zmodyfikiwać zapytanie tak żeby zamiast po id wyszukiwało po nazwie? Chodzi o to że nie wiem co zrobić z polskimi znakami (bo ze spacjami to jeszcze jakoś by dało radę). Dokładnie to chodzi mi o to: strona/przykladowa_strona a w bazie nazwa to Przykładowa_strona. Jeśli puczczę zapytanie SELECT * FROM pages WHERE name= $name to nie będzie działać bo nazwa w bazie to Przykładowa strona a w linku jest przykladowa_strona. Jak narazie jedynym wyjściem wydaje mi się że jest przeszukanie wszystkich rekordów w bazie zamieniając polskie znaki na takie bez ogonków. Jeśli ktoś zrozumiał o co mi chodzi to niech mi pomoże ![]() -------------------- FluxBB - lekki i szybki skrypt forum | Polskie wsparcie FluxBB
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:29 |