![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym zrobić tak ze jeżeli ktoś odwoła się do pliku index.php
www.domena.com/index.php to żeby wywaliło błąd 404 mam takie strony błędów Kod ErrorDocument 404 /404.php oczywiście mógłbym zrobić to tak: Kod RewriteRule ^index\.php$ /404.php [L] ale sprawi to że tylko zostanie wyświetlona strona błędu, ale wysłany nagłówek nadal będzie "HTTP/1.x 200 OK", a ja chciałbym zeby po prostu został wysłany nagłówek 404, a dopiero w związku z tym została wyświetlona domyślna strona błędów -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w 404.php
Kod header("HTTP/1.0 404 Not Found"); na niektórych sewerach może nie działać właściwie jak nie dodaszKod header("Cache-Control: no-cache, must-revalidate"); // HTTP/1.1
header("Expires: Mon, 26 Jul 1997 05:00:00 GMT"); // data w przeszłości -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w 404.php Kod header("HTTP/1.0 404 Not Found"); na niektórych sewerach może nie działać właściwie jak nie dodaszKod header("Cache-Control: no-cache, must-revalidate"); // HTTP/1.1 header("Expires: Mon, 26 Jul 1997 05:00:00 GMT"); // data w przeszłości tak wiem o tym sam założyłem tamten temat, lecz tutaj nie rozumiemy sie troche, mnie chodzi zupełnie o co innego, podejście od innej strony ja nie chce aby po wpisaniu www.domena.com/index.php wyświetliło użytkownikowi tylko treść błędu z pliku 404.php, a status strony będzie nadal "HTTP/1.x 200 OK", ponieważ strona www.domena.com/index.php istnieje tylko ze wyświetla pod nią plik 404.php, użytkownik zobaczy błąd i ok, ale roboty i przeglądarki będą wiedziały ze strona istnieje ja chcę aby po wpisaniu adresu www.domena.com/index.php wywaliło status 404 Not Found, tak ze roboty/przeglądarki będą wiedziały ze strony nie ma, i dopiero w związku z tym zostanie wyświetlona treść pliku 404.php -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli strona jest... to server WWW wyśle headera 200 - ok a jak dasz header 404 not-found to będzie to samo jak by wysłało automatycznie...
Jaka różnica czy Ty powiesz serverowi żeby wysłał headera o tym że strony nie ma czy server zrobi to automatycznie...? chyba żadna... drugie wyjście... Kod RewriteRule ^index\.php$ /jksdflhkjlsdhfkjdshkjg_bla_bla_strona_ktorej_nie_ma.rozszerzenie_dziwne [L] wtedy server zachowa się tak samo jak by ktoś wpisał adres /jksdflhkjlsdhfkjdshkjg_bla_bla_strona_ktorej_nie_ma.rozszerzenie_dziwne... jeśli tej strony nie będzie... pokaże headera że strony nie ma oraz wywali deflautowego errora(czyli 404.php)
Ten post edytował dadexix 9.01.2008, 14:19:48 -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:47 |