![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taki skrypt (kod pochodzi z książki, ja aby ustawiłem hasło i nazwę użytkownika bazy danych). Proszę niech ktoś rzuci okiem i powie co o tym sądzi. Jak dla mnie, chociaż dopiero zaczynam poznawać php wydaje się ok, jednak jest pewien problem. Po jego uruchomieniu nic się niedziej jest wyświetlay aby komunikat: echo 'Punkt kontrolny1', nie są zaś wyświetlane komunikaty o błędach (zawarte w warunkach if) - co by mogło wskazywać że wszystko jest ok, ale nie są też wyświetlane kolejne komunikaty: echo 'Punkt kontrolnyX'. Pozatym jak dam nieprawdziwe dane w wywołaniu mysql_connect(), to też nic się nie dziej:/ Może trzeba ustawić coś w konfiguracji PHP lub APACHE żeby obsługiwać połączenie z MySQLem, ewentualnie żeby jakieś komunikaty o błedach wyrzucało w przeglądarce? Proszę o pomoc:) <?php echo 'Punkt kontrolny1'; //nawiązanie połączenia z bazą @ $db_lnk = mysql_connect('localhost', 'xxx', 'yyy'); if (!$db_lnk ){ echo('Wystapił błąd podczas próby połączenia z serwerem...<br />'); //return false; } echo 'Punkt kontrolny2'; if([email="%21@mysql_select_db%28%27testphp%27"]!@mysql_select_db('testphp'[/email])){ @mysql_close(); echo('Wystąpił błąd podczas wyboru bazy danych: testphp <br />'); // return false; } echo 'Punkt kontrolny3'; //wykonanie zapytania $query = "SELECT COUNT(*) FROM users WHERE nazwa='$user' "; $query .= " AND haslo='$pass'"; if(!$result = mysql_query($query, $db_lnk)){ @mysql_close(); echo('Wystąpił błąd: nieprawidłowe zapytanie...<br />'); //return false; } echo 'Punkt kontrolny4'; //odczyt wyników zapytania if(!$row = mysql_fetch_row($result)){ @mysql_close(); echo('Wystąpił błąd podczas pobierania wyników zapytania: ...<br />'); return false; } echo 'Punkt kontrolny5'; //ostateczne sprawdzenie poprawności danych otrzymanych z formularza if($row[0] == 1){ $result = true; echo $row[0]; echo 'Punkt kontrolny6'; } else{ $result = false; echo 'Punkt kontrolny7'; } @mysql_close(); ?> pozdrawiam, Qcu PS. Zrobiłem coś takiego w php.ini extension_dir ="C:\php5\ext ----> katalog instalacyjny php extension=php_mysql.dll ----> odkomentowałem extension=php_mysqli.dll ------> to dodałem ekstra bo wygooglałem na http://www.gajdaw.pl/php/instalacja-apache...xp/p2.html#P2-1 I nadal nie działa:/ To że php.ini mam zlokalizowane w C:\WINDOWS chyba nie ma znaczenia? Pozatym wydaje mi się że powykonaniu skryptu z funkcją phpinfo() między innymi powinna mi się wyświetlić tabela: mysql niestety nie ma jej:/ I po problmie, pomógł mi jedn dobry człowiek, który w swej mądrości powiedział: "...przenies plik "libmysql.dll" ktory znajdziesz w katalogu php do katalogu "apache\bin\"..." pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do testów pousuwaj @ sprzed nazw funkcji.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:17 |