![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam wszystkich, na początku chciałbym zwrócić uwagę na fakt iż jestem początkującym programistą.
Temat który chcę poruszyć zapewne przewijał się przez to forum z 1000000 razy więc proszę o wyrozumiałość. Mój problem dotyczy faktu iż chciałbym utworzyć bazę danych z panelu MYSQL CMD, jednakże gdy podaje polecenie CREATE DATABASE bazadanych; wyskakuje mi informacja : ERROR 1044: Access danied for user: `@localhost` to database `bazadanych` Poszperałem w internecie i dowiedziałem się że trzeba mieć pełne uprawnienia, problem polega na tym że takowych niemogę uzyskać,ani niewiem jak zrobić żeby je mieć. Loguję się na phpmyadmin i dopiero tam mogę utworzyć bazę danych. Bardzo proszę o pomoc bo męczę się już 3 dzień i niewiem co dalej. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 27 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Jarocin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No żeby utworzyć bazę danych musisz być zalogowany jako root. root ma pełne prawa. Wtedy bedziesz mógł sobie dodawać ile chcesz baz danych. To chyba logiczne prawda?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
słuchaj, cały czas próbuje się zalogować z komendy :
$link = mysql_connect("localhost", "root", "krasnal") tak dokładnie wpisuje te dane jak tu widać i cały czas wyskakuje mi ERROR. Niewiem już sam czy to wina kodu czy czegoś innego. Możesz mi powiedzieć najprościej jak tylko potrafisz jak to zrobić ???? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 202 Pomógł: 3 Dołączył: 6.01.2008 Skąd: Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat $link = mysql_connect("localhost", "root", "krasnal") a spróbuj tak: $link = @mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal') ..może to coś pomorze |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 27 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Jarocin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napisz tak
to jest skrypt polaczenia z baza. Czasem jest tak ze gdy chcesz wykonac jakies zapytanie sql a nie masz zadnych danych w tabeli to wysypuje Ci błąd. Nie wiem czemu tak jest ale spróbój może coś pominąłeś. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no niestety, ani polecenie :
[b]$link = mysql_connect("localhost", "root", "krasnal") ani [/b]$link = @mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal') niedziałąją, mam takie pytanie czy ktoś na tym forum ma zainstalowanego krasnala który przez panel mySQL CMD może założyć jakąś baze danych i utworzyć w niej tabele????????? Jeżeli tak to bardzo bym prosił o kontakt. cześć, tak sobie przeglądałem WinMysqlAdmin i zauważyłem kilka żeczy, podaje link do zdjęcia żeby łatwiej było zrozumieć : http://www.wrzuta.pl/obraz/6aYAF2o5lM/capt...01102008_132906 Po pierwsze w ENVIORMENT W POLU "Local Host Name" jest napisane "LAPTOP" , w polu " Local User Name" jest "Majkel" ,czy w związku z tym polecenie na połączenie z mysql powinnon wyglądać następująco?? $link = @mysql_connect('LAPTOP', 'root', 'krasnal'); ???? $link = @mysql_connect('LAPTOP', 'Majkel', 'krasnal'); ??? (niestety niedziała żadna z ww komend) może jakoś trzeba je jeszcze zmienić???? czy może są to informacje które niemają związku z połączeniem do mysql i niczego niezmieniać w komendzie połączenia.?????? pozatym w "myODBC" jest informacja " Not Found" " Driver 3.51 Not Found" Dodam na koniec że gdy loguje się do PhpMyAdmin to podaje dane root i krasnal i wszystko jest ok. Ten post edytował admin_istrator 10.01.2008, 13:53:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzysz sobie pliczek .bat domyślnie w C:\usr\mysql\bin
, a zawartość .bat wygląda tak (mysql -u root -p) Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 12:53 |