Mam dwie tabele w jednej dane osobowe a w drugiej dane adresowe. Musze dodać do tabeli danych osobowych dodać dane o płacach ( które beda odpowiednie do danego pracownika , tylko że dane o płacach mogą byc nie raz wiecej niż jedna).
Nie wiem jaki zastosować zapytanie do dodania.Nie ma pojecia jak połaczyć te dwie tabele.
Aby id_pracownika wpisanego bylo takie same jak id_plac.
Oto przykład mojego skryptu który wyszukuje nazwiska .
<html>
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
</head>
<body>
<form method="post" action="szukanie.php">
<table>
<tbody>
<tr>
<td> Nazwisko: <input name="nazwisko" value=""
size="20" maxlength="20" type="text"> <br>
</td>
</tr>
<tr>
<td> <br>
Nowe szukanie: <br>
</td>
</tr>
<tr>
<td> <input name="SUBMIT" value="Przeslij dane"
type="submit">
<p><br>
<input value="Kasuj" dane="" type="reset">
</p>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</form>
<?php
$NAZWISKO=$_POST['nazwisko'];
// połšczenie z bazš
$polaczenie = pg_Connect("dbname=baza_danych user=uzytkownik port=1234 password=haslo host=localhost"); if (!$polaczenie){ echo "Brak połšczenia z bazš.<br>"; exit; } // szukanie w bazie
$wynik = pg_Exec($polaczenie, "SELECT * FROM pracownicy WHERE nazwisko Like '%$NAZWISKO%' "); //Je?li liczba wierszy jest zero
echo "Nie znaleziono odpowiadajacych rekordow w bazie.<br>"; echo "<p><a href='szukaj.php3'>Ponowne wyszukiwanie</a>"; exit; } // wyświetlenie odnalezionych rekordów
$liczba_rekordow = pg_NumRows($wynik); for ( $i=0; $i<$liczba_rekordow; $i++ ){ $imie = pg_Result($wynik, $i, "imie"); // Zwróć uwagę na to, że $imie to zmienna PHP a imie to polew tabeli
$NAZWISKO = pg_Result($wynik, $i, "nazwisko"); $DATA_ur = pg_Result($wynik, $i,"data_ur"); echo "</p> <p>$imie $NAZWISKO $STANOWISKO <br>"; echo "Data urodzenia: $DATA_ur; <br> "; }
// koniec pętli for
// Ponowne wyszukiwanie:
<p><a href='szukanie.php'>Ponowne vcbbvbvwyszukiwanie</a>";
?>
</p>
</body>
</html>
EDIT:
Sory, ze sie wlamalem na konto ale powineneś mi dziękować za to

Na przyszłość nie wstawiaj danych takich jak hasło

Poprawilem.
Ten post edytował gustafitka 8.01.2008, 14:45:36