![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 2 Dołączył: 3.01.2007 Skąd: Żory Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Wlasne jestem na etapie tworzenia wieksze projektu i mam nastepujacy problem. Mam 3 klasy modelu: - User (tabela: tusr) - Company (tcompany) - ContactInfo (tcontactinfo) : zapisuje tam maile, www, telefony rozrozniajac je po typie Nie wiem jak sie uporac sie z taka sytuacja. Uzytkownicy i firmy posiadaja informacje kontaktowe czyli jakby nie patrzac mamy sytuacje: tuser.id 1------n tcontactinfo.id tcompany.id 1-------- n tcontactinfo.id A zeby tego bylo malo to jest tez taka sytuacja ze firmy moga miec przypisanych uzytkownikow tcompany 1 ------- n User I teraz jak skonstruowac model z kluczami obcymi itp. Wiadomo ze mozna by to zrobic bez kluczy obcych ale troche lyso ![]() Z gory dzieki za pomoc Dodam ze probowalem nawet zapisywac uzytkwonikow i firmy w jednej tablicy ale potem mialem problem z sytuacja, w ktorej tusr odwolywal sie do siebe samej bo firma moze miec uzytkownikow :/ Ten post edytował Nekro 7.01.2008, 22:05:16 -------------------- Angielski dla specjalistów: www.anglobiznes.pl
Wydawnictwo językowe: www.eprofess.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Czy to przypadkiem nie są relacje wiele-do-wielu? Wiele kontaktów może należeć do wielu użytkowników; wielu użytkoników może mieć wiele kontaktów. I analogicznie dla reszty.
Jeśli mowa o generatorze admina to użyj: http://www.symfony-project.org/book/1_0/14...rs#Many-to-Many Relationships (link jest zrypany - musisz skopiować go "rozumnie") |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 2 Dołączył: 3.01.2007 Skąd: Żory Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze mysle ale dany kontakt (mail, telefon itp.) moze nalezec do jednego uzytkownika, a uzytkownik moze miec wiele kontaktow.
Czyli jesli chce sie skontaktowac z danym uzytkownikiem to wiem ze pod danym telefonem bedzie tylko on ![]() Chyba dobrze rozumuje. Jak sie myle to prosze mnie poprawic. -------------------- Angielski dla specjalistów: www.anglobiznes.pl
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 1 Dołączył: 14.07.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Heh, Nekro trochę mało zgrabnie to napisałeś, ale chyba wiem co miałeś na myśli.
Cytat tcompany 1 ------- n User Jak widać, jest to łączenie 1 do wielu. Czyli załatwiamy to zgrabnie w schema.yml. (jak nie wiesz, to proponuję poczytaj w dokumentacji - jest to podstawa) Kod </span><span class="postcolor">tuser.id 1------n tcontactinfo.id tcompany.id 1-------- n tcontactinfo.id</span><span class="postcolor"> Rozwiązań wiele. Osobiście proponuję utworzyć w wygenerowanej klasach Tuser i Tcompany metodę getContactInfo(). A tam cóż innego jak coś w stylu (np. dla Tuser): Kod public function getContactInfo() { $c = new Criteria(); $c->add(Tuser::TYP, 'user'); $c->add(Tuser::USER_OR_COMPANY_ID, $this->getId()); return TContactInfoPeer::doSelect($c); } oczywiście nazwy wziąłem z kosmosu. Odnośnie generatora Panowie, proponuję zabierać się za niego, tylko gdy będzie dobrze "obudowany" model w odpowiednie metody. -------------------- www.symfony.pl - serwis społeczności symfony
|
|
|
![]()
|
|
Czyli sugerujesz zeby polaczenie zrobic tylko miedzy user -> company a tabele tcontactinfo nie laczyc z zadna z nich
![]() Czyli powiedzmy w skrocie cos takiego: tcompany: id ... tusr: id: tcompany_id .... tcontactinfo id: typ: (gdzie typ to mail,www,telefon) wartosc: domyslny: I plus do tego odpowiednie metody do pobierania informacji kontaktowych w klasach dla tusr i tcompany?? Hmmm o tym nie pomyslalem....dzieki Tylko mnie jeszcze jedna rzecz zastanawia. JAk bede wyswietlal liste uzytkownikow a na niej: Imie, nazwisko, mail, telefon, to dla jednego uzytkownika beda odpalane dodatkowe 2 zapytania do bazy dotyczace maila i telefonu. Majac 10 uzytkownikow na liscie to tych zapytan bedzie 20....nie uwazacie ze to moze miec wplyw na wydajnosc aplikacji ![]() Narazie nasuwa mi sie rozwiazanie ze obok listy uzytkownikow, bede pobieral jednym zapytaniem cala liste z contactinfo dla id pobranych uzytkownikow oraz z wartoscia "default = true", w ten sposob ze kluczami tablicy beda identyfikatory uzytkownikow -------------------- Angielski dla specjalistów: www.anglobiznes.pl
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 1 Dołączył: 14.07.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli sugerujesz zeby polaczenie zrobic tylko miedzy user -> company a tabele tcontactinfo nie laczyc z zadna z nich ![]() Tego nie powiedziałem. Jak masz potrzebe, to lącz ![]() Czyli powiedzmy w skrocie cos takiego: Kod tcompany: id ... tuser: id: tcompany_id .... tcontactinfo id: typ: (gdzie typ to mail,www,telefon) wartosc: domyslny: Hmm, w tej schemie nie widzę relacji pomiędzy (tuser|tcompany) a tcontactinfo. Jak masz dla przykładu rekord: w tuser o wartości:
Tylko mnie jeszcze jedna rzecz zastanawia. JAk bede wyswietlal liste uzytkownikow a na niej: Imie, nazwisko, mail, telefon, to dla jednego uzytkownika beda odpalane dodatkowe 2 zapytania do bazy dotyczace maila i telefonu. Majac 10 uzytkownikow na liscie to tych zapytan bedzie 20....nie uwazacie ze to moze miec wplyw na wydajnosc aplikacji ![]() To zoptymalizuj, żeby pobierało informacje w 1 sql'u - nie podpowiem Ci jak ![]() Narazie nasuwa mi sie rozwiazanie ze obok listy uzytkownikow, bede pobieral jednym zapytaniem cala liste z contactinfo dla id pobranych uzytkownikow oraz z wartoscia "default = true", w ten sposob ze kluczami tablicy beda identyfikatory uzytkownikow Trochę na około, ale można i tak. Podsumowanie: po tych postach widzę, że masz problemy nie z samym symfony, co z propelem i budowaniem modelu danych. Proponuję Ci się dokształcić, w zakresie tworzenia relacji (może budowania diagramu encji - jak się widzi ułożone encje i relacje łatwiej się uczy). Następnie proponuję przejrzeć trochę dokumentację symfony odnośnie modelu. -------------------- www.symfony.pl - serwis społeczności symfony
|
|
|
![]()
|
|
Hmm, w tej schemie nie widzę relacji pomiędzy (tuser|tcompany) a tcontactinfo. Jak masz dla przykładu rekord: w tuser o wartości:
No tak masz racje..mialem to na mysli a zapomnialem napisac. Myslalem o takim czyms: tusr id tcompany id tcontactinfo id relacje: tcontactinfo_company tcontactinfo_id tcompany_id tcontactinfo_user tcontactinfo_id tuser_id Chyba ze to sie da jakos bardziej elegancko zrobic ![]() Ten post edytował Nekro 8.01.2008, 21:15:24 -------------------- Angielski dla specjalistów: www.anglobiznes.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 13:30 |