![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 7.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem... Na sewerze w katalogu mam pliki które są ponumerowane ale segreguje mi w ten sposób:
plik1.txt plik10.txt plik11.txt plik12.txt plik2.txt plik3.txt plik4.txt (...) plik9.txt a potrzebuje zawartość tych plików scalić w jeden ale wg kolejności plik1.txt plik2.txt (...) plik10.txt plik11.txt plik12.txt jest na to jakiś łatwy sposób ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
on Ci segreguje "alfabetycznie" a dokładniej zgodnie z kolejnością wszystkich znaków w Twojej stronie kodowej, więc będzie Ci tak zawsze szeregował. Jedyne logiczne wyjście z sytuacji to zamiana nazw, liczby jednocyfrowe na dwucyfrowe z nieznaczącym zerem przed znaczącą cyfrą: czyli
plik01.txt zamiast plik1.txt plik02.txt zamiast plik2.txt plik03.txt zamiast plik3.txt plik04.txt zamiast plik4.txt pamiętaj tylko, że sprawa powróci, gdy będziesz miała na przykład plik100.txt... więc może od razu zaplanujesz ile cyfr musi mieć znacznik twojego numeru pliku. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy scalanie odbywa się w pętki for? bo jeśli tak to możesz to rozwiązać za pomocą nie jednej ale 2 (lub wiecej) zagnieżdżonych pętli...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ewentualnie sortuj przy użyciu natsort" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, natcasesort" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 07:56 |