![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2002 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tabela:
+---+------+-----+ |id | id_a | ret | +---+------+-----+ | 1 | 1 | y | +---+------+-----+ | 2 | 1 | y | +---+------+-----+ | 3 | 1 | n | +---+------+-----+ Czy istnieje możliwość pobrania poprzez jedno zapytanie ile razy dla każdego id_a pole ret ma wartość 'y' a ile razy 'n'? Jeśli tak, to w jaki sposób? Czym powinienem się bliżej zainteresować? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
da radę
dla Twojego przykładu w wyniku otrzymasz: Kod +------+--------+--------
| id_a | liczba | ret_val +------+--------+-------- | 1 | 2 | y +---+--------+-------- | 1 | 1 | n +------+--------+-------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2002 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To już duży postęp dla mnie, jednakże miałem na myśli stworzenie dwóch dodatkowych "kolumn" - ret_y i ret_n gdzie to byłyby liczby z ilością tychże wartości.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zbudowałem takie zapytanie i wyobraź sobie zadziałało:
dane w tabeli: Kod +----+------+------+ | id | id_a | ret | +----+------+------+ | 1 | 1 | y | | 2 | 1 | y | | 3 | 1 | n | | 4 | 2 | n | +----+------+------+ po wykonaniu zapytania wynik: Kod +------+----------+----------+ | tst | liczba_y | liczba_n | +------+----------+----------+ | 1 | 2 | 1 | | 2 | 0 | 1 | +------+----------+----------+ myślę, że to spełni oczekiwania, aczkolwiek nie jest to najszybszy sposób i wymagane są podzapytania |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 26 Dołączył: 19.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:34 |