![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Przeczytałem temat o najczęstszych błędach i ten błąd jest tam opisany, jednak nie wiem jak go poprawić w tym przypadku:
Nie działają też inne rzeczy związane z komentarzami :/ [dane do tabelek dodają się, lecz nic się nie wyświetla...] |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 13 Dołączył: 7.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I no errors/warning?
Może masz wyłączone pokazywanie błędów? Czy zdiagnozowałeś _dokładnie_ który fragment kodu nie działa? -------------------- Mariusz Dalewski
Aiv's dev blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co dokładniej nie działa w powyższym kodzie?
Jakieś błędy?
Co do innych błędów to nikt tu nie stawia tarota - pokaż kod. Ten post edytował empathon 6.01.2008, 21:51:46 -------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 9.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, sorry za niedokładność.
Zrobiłem sobie stronę: filipscms.yoyo.pl (możecie sprawdzić dodając komenta - nie pokaze się on pod newsem, a liczba komentarzy nie zmieni się) . Nie działają tam komentarze (nie wyświetla się ich liczba, i po kliknięciu, żeby przeczytać komentarze pod newsem nie wyświetlają się). Nie działa ten fragment
i ten: while($wiersz2=mysql_fetch_row($link2))
a dokładnie zmienna $liczbakom Cały system komentarz nie działa w sumie. Co najdziwniejsze wszystko na localhoscie działa, a na serwerze yoyo.pl już nie. Znajomy powiedział, że to nie wina kodu, bo wszystko jest ok wg niego. Ciekawe... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 13 Dołączył: 7.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj sobie zamiast
to:
i zobacz co sie stanie. -------------------- Mariusz Dalewski
Aiv's dev blog |
|
|
![]()
|
|
aiv, nic się nie stało, nie ma różnicy. Zastąpiłem tak jak mówiłeś. Wersja zmieniona pod adresem filipscms.yoyo.pl - jak widać bez różnicy. Może to ma coś wspólnego z tym?:
"10. Na localu działa a na serwerze nie... (by nospor) Często takie zdanie słyszymy, gdy ktoś próbuje dobrać się do parametru w linku poprzez $zmienna a nie $_GET['zmienna']. Podobnie z formularzem przesyłanem postem. Zamiast pisać $_POST['zmienna'] piszą $zmienna. Konstrukcję $zmienna można stosować gdy włączone jest register_globals. Ale należy tego unikać gdyż jest to niebezpieczna praktyka i hostingi coraz częściej to wyłączają. Podsumowując:" |
|
|
![]()
|
|
Kod który przedstawiłeś może mieć problemy z przenoszeniem wyłącznie w kilku przypadkach:
- mysql_* - na serwerze nie ma/nie działa poprawnie/jest źle skonfigurowana obsługa połączenia do bazy danych - $_SESSION - mogą nie działać poprawnie sesje - możesz mieć inna bazę danych albo inne dane w niej zawarte Kod Twój nie jest zaskomplikowany, a więc może sam problem leży gdzie indziej jak nie w ww. -------------------- Mariusz Dalewski
Aiv's dev blog |
|
|
![]()
|
|
Kod który przedstawiłeś może mieć problemy z przenoszeniem wyłącznie w kilku przypadkach: - mysql_* - na serwerze nie ma/nie działa poprawnie/jest źle skonfigurowana obsługa połączenia do bazy danych - $_SESSION - mogą nie działać poprawnie sesje - możesz mieć inna bazę danych albo inne dane w niej zawarte Kod Twój nie jest zaskomplikowany, a więc może sam problem leży gdzie indziej jak nie w ww. 1. Chyba nikt nie miał takich problemów z yoyo? 2. Na localhoscie wszystko śmiga. Sesje, baza, wszystko. 3. Mam napisany skrypt, który sam dodaje mi tabelki, jeśli ich nie ma. Wszystko robi się automatycznie. Przez phpmadmin sprawdzałem i wszystko jest na swoim miejscu. Nawet komentarze są dodane. Coś musi się dziać przy pobieraniu z bazy danych. Newsy są bardzo podobnie napisane i wszystko działa... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daj strukturę bazy i kawałek kodu, który zapisuje komentarze.
-------------------- Prawo Wylera:
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam. |
|
|
![]()
|
|
Struktura komentarzy:
Skrypt dodający komentarze:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daj zamiast mysql_fetch_row instrukcję mysql_fetch_array
Reszta bez zmian. A jednak - dla pewności: zamiast indeksów w zmiennej $wiersz w nawiasach [] daj nazwy pól np. $wiersz[0] = $wiersz['id'] Ten post edytował uli 7.01.2008, 14:33:33 -------------------- Prawo Wylera:
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam. |
|
|
![]()
|
|
Teraz jest tak:
Nadal na localu działa, a na serwie nie... Wygląda to tak, jakby warunek nie był spełniony. Ale skoro na localu działa? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A na jakim serwie testujesz?? na yoyo? cba? może wyskakują jakieś błędy?
A na yoyo. No to masz problem, ale wg mnie to przez isset. Spróbuj skonstruować to jakoś inaczej, może używając case: Jak dla mnie masz źle skonstruowane, zapytania: m.in to: do czego ci to?
Ten post edytował potreb 7.01.2008, 22:24:40 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo może empty" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zamiast isset" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
-------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 1 Dołączył: 27.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
stronka na localhst działa a na yoyo.pl nie
wyskakuje mi bład mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /var/www/sites/yoyo.pl/g/o/gosiek/pasek.php on line 8 pasek php
plik konf [php] <?php $dbhost = "mysql3.yoyo.pl"; $dbuser = "";//** $dbpassword = "";//*** $dbdatabase = "sklep"; $config_basedir = "http://nazwa.yoyo.pl/"; ?> |
|
|
--xxx-- |
![]()
|
Goście ![]() |
A ze tak spytam - zalozyles tabele na serwerze?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 1 Dołączył: 27.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cała baze sklep mam na serwerze a co?>
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmień:
na:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
tak samo nadal nie działa:(
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 15 Dołączył: 21.03.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak samo nadal nie działa:( Opisać problem to kolezanka umie ![]() otworzyłem sobie http://www.gosiek.yoyo.pl/pasek.php i widze takie coś
pytanie brzmi teraz czy plik jest includowany do innego gdzie jest połaczenie z baza czy.... anyways: cos jest nie tak ale nie wydaje sie to być na skutek tego kawałka kodu co podałas. Pokaz moze ten gdzie sie łaczysz z baza... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:15 |