![]() |
![]() |
-woo- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam chcialbym uzyskac pewnych informacji na temat przekazywania zmiennych sesyjnych na kolejne podstrony... probowalem wiele rzeczy ale albo mi nie wychodzilo albo sam juz nie wiem o co chodzi..
Calosc sklada sie z formularza logowania main.php z ktorego przekazuje zmienne logowania 'postem' do skryptu log.php. Tam dane porownywane sa z rekordami loginow i hasel w mysql, po pomyslnym zakonczeniu nastepuje zaladowanie strony log.php. Nastepnie na tej stronie mam odnosnik do kolejnej strony, w tym przypadku panel.php. Nie wychodzi mi przekazywanie danych sesyjnych do tej strony... Moglby ktos pokazac jakis przykladzik jak to zrobic? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ogolnie probowalem w ten sposob: po pomyslnym wykonaniu warunku porownania zmiennych logowania z rekordami w bazie(log.php), probowalem przeslac jakiekolwiek dane a pozniej odebrac je w panel.php. Mianowicie w miejscu w ktorym wspomnialem (log.php) dopisuje
echo "<form method=\"post\" action="\panel.php\">"; echo "<input type=\"hidden\" name="\logged\" value=\"1\">; w panel.php : session_start(); $_POST['logged']=$_SESSION['auth']; if (!isset($_SESSION['auth']==1)){ exit(); } Oczywiscie to moga byc banialuki, jestem 'rookie' w php ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 44 Dołączył: 23.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogolnie probowalem w ten sposob: po pomyslnym wykonaniu warunku porownania zmiennych logowania z rekordami w bazie(log.php), probowalem przeslac jakiekolwiek dane a pozniej odebrac je w panel.php. Mianowicie w miejscu w ktorym wspomnialem (log.php) dopisuje echo "<form method=\"post\" action="\panel.php\">"; echo "<input type=\"hidden\" name="\logged\" value=\"1\">; w panel.php : session_start(); $_POST['logged']=$_SESSION['auth']; if (!isset($_SESSION['auth']==1)){ exit(); } Oczywiscie to moga byc banialuki, jestem 'rookie' w php ![]() No cóż, isset($_SESSION['auth']) zawsze będzie false, bo nigdzie w kodzie nic na $_SESSION['auth'] nie przypisujesz. Gdzieś powinieneś mieć wpisane przynajmniej $_SESSION['auth'] = true;. Czyli przykładowo:
Natomiast zupełnie niepotrzebna jest linijka: $_POST['logged']=$_SESSION['auth']; Nie przypisuj nigdy nic na $_POST[...]. Nie jest to dobra praktyka. |
|
|
-woo- |
![]()
|
Goście ![]() |
No nie za bardzo to zrozumialem:) Widzialem gdzies pewna metode 'header'.. czy ona nie jest latwiejsza do zastosowania w tej sprawie?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:18 |