![]() |
![]() |
-Matio- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam!
Mam bazę danych, i użytkownik ma odpytywać ją wypełniając formularz do którego można wpisać 9 różnych wartości, które w skrypcie php przechowują zmienne. Moje pytanie dotyczy tego w jaki inteligentny sposób napisać ten skrypt, żeby sam dodawał warunek do zapytania sql jeśli zmienna przechowuje wartość (tzn. jeśli użytkownik wypełnił dane pole w formularzu - bo oczywiście nie musi wypełniac wszystkich)? Poniższy fragment kodu dotyczy sytuacji (oczywiście "na sztywno"), kiedy wypełnione sa wszystkie pola w formularzu.
Oczywiście nie prosze o napisanie całego kodu, a jedynie pokazanie metody, przykładu... bardzo prosze o pomoc... pozdrawiam... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy dobrze zrozumiałem
i potem w zapytaniu tylko Kod ... WHERE ".$where." ... i po kłopocie... ps: nie powinno być przypadkiem $_SESSION zamiast $SESSION -------------------- |
|
|
-matio- |
![]()
|
Goście ![]() |
ale jak wtedy budować główne zapytanie dokładnie?
![]() Jeżeli chodzi o $SESSION/$_SESSION, to działa mi tak jak podałem, ale być może nie powinno się tak pisać (jestem początkujący w php) |
|
|
-matio- |
![]()
|
Goście ![]() |
W jaki sposób doklejać do podstawowego zapytania kolejne warunki (chodzi mi dokładnie o składnie), bo próbowałem już czegoś podobnego, ale pojawiał się błąd, więc uznałem, że nie można...
Czyli coś na zasadzie: $result=mysql_query($query. $where); ![]() |
|
|
-matio- |
![]()
|
Goście ![]() |
Oczywiście zakładając, że to podstawowe zapytanie będzie pozbawione tych warunków już:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
robisz sobie te warunki co ci napisalem...
i zawsze dajesz $where .= ""; to dokleja do zmiennej kolejne warunki -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
nie wiem czy dobrze zrozumiałem
i potem w zapytaniu tylko Kod ... WHERE ".$where." ... i po kłopocie... ps: nie powinno być przypadkiem $_SESSION zamiast $SESSION Wyjdzie:
Ten post edytował webdicepl 4.01.2008, 16:57:14 |
|
|
-matio- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wielkie dzięki, zrozumiałem, działa, pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:38 |