![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawie skonczylem pisac taki test. mam problem tylko z 1 rzecza.
Mam taki kod:
Chodiz o to ze test generuje losowe pytania w liczbie wczesniej ustalonej. I probuje by po zatwierdzeniu swoich odpowiedzi kazda z wygenerowanych odpowiedzi poszla do tabeli 'odpowiedzi' O ile $idtestu jest zawsze takie same o tyle nie wiem jak wrzucic pozostale dane bo te dla kazdej odpowiedzi beda inne. zapytanie ma taka postac: $myquery=mysql_query("INSERT INTO odpowiedzi (id_testu, id_pytania, odpu1, odpu2, odpu3) VALUES ('{$ida}','{$idpytania}','{$odpu1}','{$odpu2}','{$odpu3}')"); chce jednak by wykonalo sie tyle razy ile jest wygenerowanych pytan i oczywiscie tak by $idpytania mialo taki id jak losowe wybrane pytanie i odpwoiednio wybrane odpowiedzi uzytkownika dla tego pytania. Wie moze ktos jak to mozna zrobic? Z gory dziekuje za pomoc! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1-sza normalizacja.
tabela odpowiedzi: id | id_testu | pytanie | odpowiedz np. 1 | 1 | p1 | 1 2 | 1 | p1 | 3 w ten sposób masz w teście 1 w pytaniu 'p1' zaznaczone opcje 1,3 W ten sposób masz do każdego testu możliwość wsadzenia dowolnej liczby pytań i odpowiedzi na nie. Ten post edytował uli 4.01.2008, 13:37:31 -------------------- Prawo Wylera:
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale Ja bardzo podobna tabele mam. Chodiz mi o to ze sa np. ktos wygenerowal test numer 28, sa w nim wygenrowane 2 pytania, pierwsze ma id=3, a drugie ma id=15. Uzytkownik na pytanie 1 udzielil odpowiedz a) (czyli 1) a na drugie odpowiedz c) (czyli 3). I teraz jak to wrzucic do tej tabeli by ta wygladala tak:
[id][id_testu][id_pytania][odpowiedz_uzytkownika] [1][28][3][1] [2][28][15][3] I nie wiem jak mozna to wrzucic do tabel czyli co wrzucic miedzy linie 40 i 45 mojego kodu. Ten post edytował Bojakki 4.01.2008, 15:30:30 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:35 |