![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Na wstępie chce zaznaczyć że jestem nowym użytkownikiem więc prosze o wyrozumiałość, będe monitorował temat i udzielał niezbędnych informacji na bierząco. Chciałbym was prosić o pomoc w rozwiązaniu problemu. Mianowicie mam tabele z danymi Klientów(id,Imie,Nazwisko,Adres,miasto,etc.). I tabele wykonywanych zleceń(nr zlecenia, usluga, id_klienta, nazwisko, imie). Dane w Tabeli zlecenia uzupełniam z formularza dla tej tabeli, gdzie id klienta jest polem kombi i po wybraniu z listy odpowiedniego ID_klienta chciałbym aby w pozostałe pola(nazwisko, imie) w formularzu automatycznie wskakiwała odpowiednia wartość dla wybranego numeru ID. Jakiś czas staram sie to zrobić ale coś mi nie wychodzi nie wiem gdzie leży błąd. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witamy na forum,
Na wstępie prześlij kawałki kodu (wrzucając je używaj bbCode), to znacznie uprości diagnostykę. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hehe...
Kodu...za bardzo nie wiem o jaki kod chodzi, powiem co mam: To jest praca z Accessem 2k Tabele Klienci która jest źródłem rekordów z danymi klientów. Kwerende na podstawie tej tabeli. I tabele Zleceń w której to kilka wybranych pol odpowiada polom w tabeli klienci. Chciałbym aby po wyborze(z pola kombi) identyfikatora klienta(unikatowego ciagu cyfr który jest kluczem w tabeli klienci) w formularzu obsługującym Tabele Zleceń, uzupełniały sie pola(tekstowe) Nazwisko Klienta i Imie Klienta(i np adres jeśli dodadm takową kolumne). Pracowałem troche z accesem(niewiele), ale nie bardzo wiem jak to zrobić... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm w zasadzie to masz błąd w sztuce...
Kod klienci(id,[b]Imie,Nazwisko[/b],Adres,miasto,etc.). zlecenia(nr zlecenia, usluga, id_klienta, [b]nazwisko, imie[/b]) absolutnie nie jest Ci potrzebna duplikacja tych danych. Po prostu jeśli będziesz chciał wyciągnąć nazwisko klinta z bazy danych to wystarczy Ci proste zapytanie do dwóch tabel na podstawie wspólnej relacji:
czyli pola `imie` i `nazwisko` w tabeli `zlecenia` jest całkowicie niepotrzebne. Jest to powójne pisanie tego samego do bazy danych Ale jeśli jesteś uparty i koniecznie chcesz aby po wybraniu opcji kombo wpisywało się nazwisko do formatki to możesz zrobić to tak: 1. Ściągasz listę klientów z bazy i przepisujesz ją do zmiennej java script:
2. Zakładam, ze interesująca nas część Twojej formatki wygląda mniej więcej tak: 3. następnie w samym templacie piszesz taki skrypt:
oczywiście jest to dość niebezpieczne rozwiązanie, ponieważ przy wielkiej liczbie klientów skrypt może się wolno ładować lub w ogóle się nie załadować. W takich przypadkach lepiej używać ajax (a na ten temat już baardzo dużo na tym forum znajdziesz) |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, analiza kodu zajmuje sporo czasu komuś początkującemu. Mimo to uwaga zawarta w drugim zdaniu okazała sie naprawde bardzo pomocna. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2006 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie
Cytat Dzięki, analiza kodu zajmuje sporo czasu komuś Odpuść sobie. Jesteśmy w dziale Access i pomoc Cezar708 na niewiele Ci się zda zwłaszcza, że piszesz o sobie początkujący. Radzę otwórz przykładową bazę Northwind a w niej formularz "Zamówienia". Jest to gotowe rozwiązanie Twojego problemu. Po pierwsze zauważ, że źródłem danych formularza jest kwerenda a nie tabela... Mam nadzieje, że reszta pójdzie z górki. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:18 |