![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
czy żeby połączyć się z bazą mysql na innym serwerze wystarczy w mysql_connect zamiast localhost wpisać host na którym znajduje się baza danych? Jak sprawdzić czy możena się zdalnie łączyć z taką bazą nie angażując w to admina? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy żeby połączyć się z bazą mysql na innym serwerze wystarczy w mysql_connect zamiast localhost wpisać host na którym znajduje się baza danych? Serwer MySQL'a musi mieć ustawione akceptowanie połączeń z zewnątrz.Jak sprawdzić czy możena się zdalnie łączyć z taką bazą nie angażując w to admina? Empiryzm
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak też myślałem.
Wywala mi błąd, że brak połączenia z bazą danych. Jeszcze taka kwestia, wyświetla taki błąd: Kod Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user nazwa_usera@tizer.dreamhost.com'@'localhost' Dlaczego dołącza mi jeszcze to "localhost"? Może przez to? Łączenie mam tak zrobione: Kod define('SQL_HOST', 'adres_hosta);
define('SQL_DB', 'baza'); define('SQL_USER', 'nazwa_usera@tizer.dreamhost.com'); define('SQL_PASS', 'jakies-haslo'); $mysql = mysql_connect(SQL_HOST, SQL_USER, SQL_PASS); |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat define('SQL_HOST', 'adres_hosta); ... brakuje Ci apostrofu na końcu, ale to pewnie wywołałoby błąd składni. innym problemem może być nieotwarcie portów mysql dla połączeń z zewnątrz. Domyślnie z przyczyn bezpieczeństwa porty są zamknięte dla połączeń z wewnątrz. Otwórz je (lub poproś admina) i sytuacja powinna się trochę poprawić. |
|
|
![]()
|
|
... brakuje Ci apostrofu na końcu, ale to pewnie wywołałoby błąd składni. to mój błąd jak edytowałem posta, w kodzie jest ok. Chciałbym tylko wiedizeć, czy na 100% jest to wina serwera z b.d. że nie dopuszcza połączeń z zewnątrz. Ten post edytował olo21 4.01.2008, 16:03:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja osobiście na 100% nie jestem w stanie Ci powiedzieć, czy to jest wina nie otwartych portów. Wiem, tylko że to może być najbardziej prawdopodobna przyczyna. Rzadko ktoś udostępnia serwer bazy danych z sieci...
jeśli to się potwierdzi a administrator nie będzie chciał Ci włączyć portów to może użyjesz SOAP (np nusoap). Jest rozwiązanie gorsze (dla tego przypadku), ale jeśli nie ma innych możliwości... |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
W bazie danych na zdalnym hoscie masz bazę mysql, w tabeli users masz pole host, musisz zmienić wartość z:
Kod localhost na Kod % lub na host z którego się łączysz. Jeśli nie masz root'a do bazy to bez interwencji administratora się nie obejdzie. |
|
|
![]()
|
|
dzięki, nie mam uprawnień żeby zmienić pole host, ale napisałem do admina.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:11 |